Drie verkeersdoden door storm en buien

RIJSWIJK, 5 MAART. Door de harde tot stormachtige wind die gepaard ging met regen, zijn gisteren in het verkeer drie doden gevallen. De hoosbuien en de stevige wind veroorzaakten in het hele land een reeks aanrijdingen. Ook de scheepvaart raakte in de problemen.

Op de A58 richting Noord-Brabant tussen de afslag Kapelle en de Vlake-tunnel kwam een Zeeuws echtpaar om het leven. Hun auto raakte in een slip door aquaplaning en botste tegen een boom.

Een twintigjarige inwoner van het Belgische Minderhout vloog in de Brabantse grensplaats Castelré met zijn auto uit de bocht. Volgens de politie was hij de macht over het stuur verloren door een combinatie van de harde wind en een te hoge snelheid. De zwaargewonde man overleed in een ziekenhuis.

De Poolse bulkcarrier Wadag is gistermiddag door de storm voor de kust van Vlieland op een zandbank gelopen. Het schip is geladen met 8000 ton sojabonen.

Op de Westerschelde is de bulkcarrier Tal alsnog vlotgetrokken. Het schip was dinsdagavond eveneens op een zandplaat vastgelopen. De Tal, geregistreerd in Hongkong, was geladen met 30.000 ton ijzererts. Eerdere pogingen tot vlottrekken waren tot gisteravond mislukt.

Ook het treinverkeer had last van het slechte weer. Door een breuk in de bovenleiding reden er enige tijd geen treinen tussen Leiden Lammenschans en Woerden. Door de zware windstoten viel bij Woerden een slagboom op de bovenleiding. Op het traject Amersfoort-Amsterdam CS/Schiphol reden korte tijd geen Intercity's nadat een trein tussen Amsterdam Muiderpoort en Weesp de bovenleiding kapot had getrokken.

De wind leidde verder tot veel klachten over vliegtuiglawaai uit met name Amsterdam. Bij de Commissie Geluidhinder Schiphol kwamen ruim 1500 telefoontjes binnen.