Compromis in Huis over IMF

WASHINGTON, 5 MAART. Leiders in de Bankcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben gisteren een compromis van Democraten en Republikeinen uitgewerkt over de afdracht van de VS aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Democratische minderheidsleider David Bonior liet zijn bezwaren varen, omdat het compromis het IMF vraagt flexibeler te zijn in economische programma's en meer aandacht te geven aan arbeids- en milieukwesties. President Clinton voert al enige tijd een intensieve campagne voor goedkeuring door het Congres van 18 miljard dollar, waarvan 3,5 miljard voor een nieuw IMF-noodfonds onder meer voor de crisislanden in Azië en 14,5 miljard dollar als Amerikaanse bijdrage in de periodieke versterking van de IMF-reserves (quota's). In de Senaat is het verzet nog altijd erg groot, waardoor mogelijk voorlopig slechts een deel van het geld wordt toegewezen. (Reuters)