Chipmaker Intel jaagt beurzen grote schrik aan

AMSTERDAM, 5 FEBR. Op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vooral de hightechfondsen het ontgelden. Oorzaak was de winstwaarschuwing die de Amerikaanse chipfabrikant Intel gisteren bekendmaakte.

AMSTERDAM De AEX stond na het middaguur op 1055,16, ruim 19 punten minder. De daling op de beurs van Amsterdam hield gelijke tred met die van andere Europese beurzen. Londen en Frankfurt gingen 1,4 procent omlaag, terwijl Parijs 1,2 procent inleverde.

Het slechte nieuws voor de beurzen in Europa en Azië kwam van Intel. De halfgeleidersfabrikant moest zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal van dit jaar fors naar beneden bijstellen. Die boodschap bereikte beleggers pas na het slot van Wall Street, maar sloeg in Azië en Europa in als een bom.

Ook voor de opening van Wall Street vandaag hielden handelaren hun hart vast. “Intel is toch een 'blue chip'. Ik sta er niet van te kijken als de Dow Jones-index 200 punten lager opent”, aldus een pessimistische commissionair vanochtend.

In Amsterdam stond de hightechsector dan ook duidelijk onder druk. ASM Lithography, producent van machines voor de chipindustrie, kelderde 7,30 op 176,90, terwijl Philips, dat een substantieel deel van zijn winst genereert in de halfgeleidersindustrie, 5,20 gulden omlaag ging naar 149,90.

Ook uit de gratie waren Elsevier en Wolters Kluwer. De fusie tussen beide uitgevers stuit volgens geruchten bij de mededingsautoriteiten in Brussel op grote bezwaren. Publicaties hierover bezorgde Elsevier een gulden koersverlies op 37,60, terwijl Wolters Kluwer 7,60 toegaf op 307,50. VNU, volgens de analisten van ABN Amro 75 gulden waard, beperkte het koersverlies tot twee dubbeltjes op 62,40.

Bij de lokale fondsen presenteerden Van Melle, Macintosh en Helvoet vanochtend jaarcijfers. Snoepgoedfabrikant Van Melle zag de winst 15,6 procent toenemen naar 59 gulden. Het aandeel noteerde onveranderd op 134,50. Detailhandelsconcern Macintosh liet weten dat de winst voor bijzondere posten bijna is verdrievoudigd, hetgeen de koers 1,50 guden opstuwde naar 52 gulden. Meest verrassend was echter het herstel bij Helvoet. De producent van rubber- en kunstoffen behaalde na een aantal jaren verlies eindelijk weer eens winst. Beleggers konden die blijde boodschap duidelijk waarderen; de koers steeg een rijksdaalder op 31 gulden.

De dollar is vanochtend een halve cent in waarde gedaald. De notering kort na opening van de wisselmarkt in Amsterdam bedroeg 2,0435 gulden tegenover een slotkoers van 2,0485 gisteren. Ook hiervan kreeg Intel de schuld.

NEW YORK Na een reeks van vijf records is Wall Street gisteren het slachtoffer geworden van winstnemingen. De Dow Jones-index daalde met 45,59 punten naar 8539,24. De weg naar beneden werd voornamelijk aangevoerd door amusementsbedrijf Walt Disney. Het aandeel Disney verloor vier dollar op 106,06 dollar omdat analisten verwachten dat het bedrijf door tegenvallers in de filmindustrie in het eerste kwartaal minder winst heeft gemaakt dan was verwacht.

Daarentegen zaten de Grote Drie autofabrikanten uit Detroit, General Motors, Ford en Chrysler in de lift. Ford boekte de afgelopen maanden recordverkopen van de Mustang en de Lincoln.