BIJLMER

De Surinaamse Hannah Belliot is gisteren 'burgemeester van de Bijlmer' geworden. Omdat de PvdA in de deelraad Amsterdam Zuidoost - waartoe ook de hoogbouw van de Bijlmer behoort - met 12 zetels een absolute meerderheid heeft behaald, mogen de sociaal-democraten de voorzitter van het dagelijks bestuur leveren.

Veel partijen in Zuidoost hebben de afgelopen verkiezingen bewust een zwarte lijsttrekker ingezet, maar volgens Belliot staat de overwinning van de PvdA juist voor “een formule met bindende kracht”. Ze vindt het “heel belangrijk” dat “ook witte mensen” op haar hebben gestemd. “We hebben op geen enkele manier een campagne op etnische basis gevoerd. Deze uitslag geeft aan dat de bewoners in Amsterdam Zuidoost politiek op die basis afwijzen.”

Volgens Belliot is het de PvdA gelukt ook de bewoners uit de Bijlmer hoogbouw bij de politiek te betrekken. “Er is nog nooit zoveel door mannen op de hoek van de straat over politiek gediscussieerd als nu.” Omdat het stadsdeelkantoor “als hoogdrempelig wordt ervaren” kwam het campagneteam de afgelopen weken elke avond bij een van de flats samen. Gisteravond gingen ze - sommigen in traditionele kledij - in optocht naar het stadsdeelkantoor. “Het stadsdeelkantoor is nu ook voor hen open en toegankelijk.”

De tweede partij in Amsterdam Zuidoost is de VVD met vijf zetels. Het zijn vooral de landelijke partijen die er meedoen aan de zetelverdeling: PvdA (11), VVD (5), D66 (1), GroenLinks (4), CDA (2), SP (2), De Groenen (1). Typische 'Bijlmer-partijen' als Bijlmer Belangen 1987, Toekomst 21 en de Progressieve Minderheden Partij haalden te weinig stemmen voor een zetel.

Als gevolg van de computerstoring op het stadhuis waren nog niet alle uitslagen van de dertien stadsdelen bekend. Oorzaak was een storing in een hoofdcomputer bij het Register Amsterdam. Na middernacht kon burgemeester Patijn wel de uitslagen voor de centrale gemeenteraad bekendmaken, maar overzichten van alle stadsdelen ontbraken nog.