Bij aanslag in Sri Lanka 28 doden

NEW DELHI, 5 MAART. Bij een zware bomaanslag in het centrum van de Sri-Lankese hoofdstad Colombo zijn vanmiddag zeker 28 mensen om het leven gekomen en meer dan 230 gewond. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist gaat de verdenking uit naar de separatistische Tamil Tijgers.

De explosieven, die in een bus waren verstopt, richtten rond het middaguur een grote ravage aan bij een station en een politiebureau in de wijk Maradana in het centrum van de stad. Van de bus bleef alleen een smeulend chassis over.

Vijfentwintig gewonden verkeren volgens de politie in kritieke toestand. Een aantal anderen kon na behandeling naar huis worden gestuurd. Vele auto's en winkeltjes in de omgeving werden vernield. De politie was bezig de bus tot stilstand te dwingen op het moment dat de bus explodeerde, aldus een woordvoerder vanmiddag tegenover het persbureau Reuter. In de nabijheid bevonden zich twee minibusjes met schoolkinderen. Op de plaats van de explosie lagen schooltassen met bloedvlekken, aldus ooggetuigen.

Ondanks uitgebreide controles slagen terroristen er regelmatig in explosieven binnen te smokkelen in Colombo. Een maand geleden kwamen in de wijk Slave Island negen mensen om het leven, toen een Tamil-vrouw zichzelf opblies bij een militaire controlepost in de buurt van het hoofdkwartier van de luchtmacht. Vlak voor de viering van Sri Lanka's 50-jarige onafhankelijkheid, begin februari, werd een aanslag gepleegd op de belangrijkste boeddhistische tempel van het land, in de stad Kandy. In oktober vorig jaar kwamen achttien mensen om het leven bij een aanslag op het World Trade Centre in Colombo.

De Tamil Tijgers vechten al sinds 1983 voor een eigen Tamil-staat in het noorden en oosten van het overwegend Sinhalese eiland. Bij de burgeroorlog zijn ongeveer 55.000 mensen om het leven gekomen.