Beheerders sluisden geld van Postcodeloterij naar buitenland

ROTTERDAM, 5 MAART. De bestuurders van een stichting die ruim tien miljoen gulden beheerde, door de Nationale Postcodeloterij geschonken aan het derde-wereldpersbureau IPS International, hebben dit geld weggesluisd naar Liechtenstein.

Dit heeft mr. P. Roos, advocaat van de gewraakte stichting IPS Trust Fund, vanmorgen bevestigd.

Het persbureau IPS is jarenlang intensief gesteund door de Postcodeloterij. Een deel van de giften werd ondergebracht in de door IPS en Postcodeloterij opgerichte stichting IPS Trust Fund.

Het bestuur hiervan werd toevertrouwd aan drie onafhankelijke buitenstaanders, de Noor Helge Simonsen, de Duitser Joachim König en de Argentijn Ignacio Alvarez de Toledo. Het Postcodeloterij-geld in het trustfonds was bedoeld als appeltje voor de dorst voor het persbureau.

Volgens advocaat Roos van het bestuur van IPS Trust Fund stond van begin af aan vast dat het persbureau het kapitaal in IPS Trust Fund intact zou moeten laten en alleen rente en dividend zou mogen gebruiken.

Roos: “Toen de bestuurders van het Trust Fund duidelijk werd dat IPS flink op het vermogen wilde gaan interen, hebben ze het geld overgeboekt op rekeningen van hun stichting Communication and Development Foundation in Liechtenstein.”

Voor de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Novib, die als vriendendienst aan IPS en de Postcodeloterij toezicht moest houden op de besteding van het geld in IPS Trust Fund, kwam dit als een volslagen verrassing. Volgens Novib-directeur projecten Sylvia Borren mocht IPS het kapitaal in het trustfonds na 1996 wel degelijk gebruiken.

IPS heeft alle rechtszaken gewonnen die het tegen de de bestuurders van IPS Trust Fund heeft aangespannen, in Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg en Nederland. Al in december 1996 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat de bestuurders van IPS Trust Fund het geld moesten teruggeven.

Maar tot op heden heeft IPS geen stuiver teruggezien, aldus Borren. Ze spreekt van “een merkwaardige en onbegrijpelijke zaak”. Ze gaat niet zo ver dat ze de bestuursleden 'oplichters' noemt, maar spreekt wel nadrukkelijk van een 'fraudezaak'.

De Novib acht zich overigens niet verantwoordelijk voor de gang van zaken. De organisatie moest kijken of het persbureau IPS op een verantwoorde manier met het geld van de Postcodeloterij omging, niet of het bestuur van IPS Trust Fund goed op de centen lette, aldus de redenering van Borren.