Angstige vragen na vrijlaten Okan

Een inmiddels weer gearresteerde bankrover bleek enkele dagen voor die overval te zijn vrijgelaten. De familie van zijn verdwenen vrouw en dochtertje stelt zich angstige vragen.

AMSTERDAM, 5 MAART. De Alkmaarse advocaat C. Veraart wil zich voorzichtig uitdrukken, want hij staat zelf ook vaak verdachten bij die hij probeert vrij te krijgen. Maar bij de vrijlating van de 24-jarige Okan O. door de Amsterdamse rechtbank was volgens hem wel sprake van “enige naïviteit”.

Veraart staat de familie bij van de sinds juni verdwenen ex-vriendin van Okan O. en hun 1-jarige dochtertje.

Okan O. werd afgelopen weekeinde in zijn woonplaats Alkmaar gearresteerd als verdachte van een bankoverval in 't Zand. Deze overval leidde tot veel commotie in de kop van Noord-Holland. Na de overval vrijdagmorgen gingen de drie daders er met een onbekend geldbedrag vandoor. Bij de achtervolging namen ze vanuit hun vluchtauto de politie onder vuur, waarbij in Den Helder een voorbijgangster gewond raakte. De politie legde uit voorzorg het treinverkeer tussen Anna Paulowna en Den Helder stil.

De klopjacht leverde niets op. Twee van de drie verdachten, onder wie Okan O., werden zaterdagavond in een snackbar in Alkmaar gearresteerd.

Okan O. bleek vorige week dinsdag te zijn vrijgelaten. Hij zat vast voor een schietpartij in een café in Amsterdam, afgelopen september. Een compagnon van hem had daarbij met een mitrailleur geschoten. Op verzoek van diens advocaat had de raadkamer het voorarrest van Okan O. opgeschort wegens persoonlijke omstandigheden. “Wij mogen geen kritiek hebben op een rechtelijke beslissing, maar de verdachte kennende mogen we er natuurlijk wel onze verwondering er over uitspreken”, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft zich overigens niet tegen de vrijlating verzet.

De 24-jarige Okan O. geldt bij de politiekorpsen in Noord-Holland als een vuurwapengevaarlijke crimineel. Hij is meerdere malen gestraft voor openlijke geweldpleging en mishandeling. Zijn 19-jarige ex-vriendin Marion van Buuren en hun eenjarige dochtertje Romy zijn sinds 8 juni van vorig jaar vermist. Okan O. beweert dat hij hen die dag in Alkmaar op de trein heeft gezet. Daarmee is hij de laatste die de moeder en haar dochtertje heeft gezien.

De politie beschouwde hem in deze zaak als verdachte en verhoorde hem intensief. De politie heeft op diverse plaatsen naar de ex-vriendin en dochter gezocht. Zo werd in Lauwersoog gedregd en ook werden tips nagetrokken dat zij in Groningen zouden verblijven of dat de vrouw als prostituee op de Reeperbahn in Hamburg zou werken. Het onderzoek heeft tot dusver geen resultaat opgeleverd.

De politie had geen bewijs om Okan O. voor de vermissing vast te houden. “Als je niet weet wat er met de vrouw en het meisje gebeurd is, weet je ook niet waar je hem van moet verdenken”, zegt een woordvoerder van de politie in Alkmaar. Op de vraag of de politie er vanuit gaat dat ze beiden niet meer in leven zijn, zegt de woordvoerder: “Daar heeft iedereen zo wel zijn gedachten bij.”

De Alkmaarse advocaat Veraart van de familie Van Buuren zegt ook het ergste te vrezen. Hij betitelt Okan O. als “een gevaarlijke psychopaat” en zet vraagtekens bij diens vrijlating. Persrechter J. Moors wil niet zeggen welke persoonlijke omstandigheden een rol hebben gespeeld bij de beslissing van de raadkamer in Amsterdam om het voorarrest van Okan O. te schorsen. Dat doet de rechtbank uit overwegingen van privacy nooit, aldus Moors.

Veraart zegt begrepen te hebben dat Okan O. is vrijgelaten, omdat hij ongeneeslijk ziek zou zijn. Als dat zo is, vraagt hij zich af of de rechtbank voldoende heeft beseft dat Okan O. daardoor misschien nog wel gevaarlijker kon worden, doordat hij toch niets meer te verliezen heeft.

Dat hij nu weer vastzit, heeft volgens hem als voordeel dat de politie hem misschien weer over de verdwijning zal ondervragen. Veraart: “De familie hoopt dat hij het geheim niet mee zijn graf inneemt.”