Aantijging loont niet

Groenlo: Lokale partijen domineren Groenlo. Het Actie-Centrum werd opnieuw de grootste. Voor de Partij voor Gezonde Gemeentepolitiek zijn de druiven echter zuur.

HET GELDERSE STADJE Groenlo telt 7.157 kiesgerechtigde inwoners, van wie er gisteren 1.925 stemden op Actie-Centrum Groenlo. De lokale groepering behaalde daarmee zes zetels en bleef de grootste partij in de gemeente, voor het CDA (4 zetels), PvdA (2) en VVD (1).

Groenlo behoort tot het aanzienlijke aantal gemeenten in de regio waar de lokale partijen al jarenlang een belangrijk stempel op de gemeentepolitiek drukken. Actie-Centrum Groenlo, in het begin van de jaren zeventig voortgekomen uit de PPR, is sinds 1982 de grootste partij in de raad. Net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde het zes zetels en dat stemde lijsttrekker annex wethouder L. Huurneman tot grote tevredenheid. Vooral omdat de Partij voor Gezonde Gemeentepolitiek (GGP), die in 1994 niet aan de verkiezingen meedeed omdat ze geen lijsttrekker kon vinden, dit keer in woord en daad uitdroeg koste wat kost te willen voorkomen dat Actie-Centrum Groenlo de meerderheid van de stemmen zou krijgen.

Die campagne, zegt Huurneman, was lang niet altijd even fris. Zo waren er aantijgingen van een lid van de GGP dat Huurneman stemmen trok van mensen wier belastingformulier hij invulde. “Dat doe ik al jaren voor een groot aantal mensen, ook voor mensen van een andere partij. Er is natuurlijk geen sprake van dat ik die mensen opdraag op onze partij te stemmen. Die geruchten hebben me heel veel pijn gedaan.”

De campagne van de GGP had geen effect. Volgens Huurneman is het succes van zijn partij te danken aan het vertrouwen dat de mensen in Groenlo op zijn partij stellen. “We staan dicht bij de mensen, zijn direct aanspreekbaar. We worden opgebeld als de mensen ergens mee zitten.” Huurneman omschrijft zijn partij als links van het midden. “We hebben een sociaal armoedebeleid ontwikkeld en maken ons sterk voor de arme kant van de samenleving.”

In Groenlo wordt de verkiezingsdag 's avonds afgesloten in de hal van het stadhuis. Er staat een aantal tafeltjes, er hangen ballonnen en affiches van de verschillende partijen, er is een optreden van een lokale Boudewijn de Groot-met-dialect-en-gitaar. En er zijn natuurlijk de uitslagen, “heel spannend” gepresenteerd door burgemeester C. van Zon. Al snel blijkt dat de uitslag een raad oplevert die identiek is aan de huidige. Toch is CDA-wethouder en lijsttrekker M. van Usen met 1.380 stemmen “enorm tevreden”. Het CDA in Groenlo, de landelijke problemen indachtig, had rekening gehouden met het inleveren van een zetel, zegt Van Usen. “In 1994 kregen we de laatste restzetel, dus waren we er nu niet gerust op. Maar we zijn procentueel zelfs wat gegroeid, terwijl Actie-Centrum Groenlo een paar procent heeft ingeleverd. Dat is goed nieuws.” Hij pakt glimmend een biertje aan van een partijgenoot.

De 'winst' heeft het CDA te danken aan een aanpak die ontleend is aan de lokale partijen, meent Van Usen. “We hebben het heel eenvoudig gehouden. We hebben ons beleid weergegeven in simpele statements, dat lezen en begrijpen de mensen tenminste. We hebben onze bezorgdheid geuit over de problemen die een groepje jongeren in de weekeinden in de binnenstad veroorzaakt. Maar we hebben ook ingezet op het welzijn van de burgers: dat het zwembad open moet blijven, bijvoorbeeld.” Bovendien, aldus Van Usen, heeft het CDA een lijst met twee mannen en twee vrouwen op de eerste vier plaatsen. “Eén daarvan was een senior, één daarvan was een jongere. Zo hebben we heel Groenlo afgedekt.”

De partijen in Groenlo moeten ook wel op deze manier de aandacht van de kiezer trekken, want inhoudelijk lijken de programma's erg op elkaar. Sterker nog, het lukt wethouder Huurneman niet een onderwerp te bedenken waarin de partijen onderling duidelijk van elkaar verschillen. “De revitalisering van het bedrijfsterrein, de bouw van extra woningen of de verbetering van de infrastructuur van de binnenstad, de verschillen zijn niet meer dan nuances.”

Actie-Centrum Groenlo hanteerde een vergelijkbare verkiezingscampagne als het CDA: geen dure folders, niet huis-aan-huis stemmen winnen, maar het beleid vormgegeven in goed te begrijpen one-liners. “De mensen hebben een hekel aan dikke partijprogramma's, dat willen ze niet. We hebben aan de kiezers gevraagd ons werk af te mogen maken, en dat willen ze klaarblijkelijk.”

Zowel Huurneman als Van Usen acht de kans meer dan groot dat de huidige collegepartijen dat werk ook “af gaan maken”. “Het Actie-Centrum en het CDA samen blijft de meest reële optie”, zegt Van Usen.

In een hoekje staan intussen twee heren op leeftijd met elkaar te praten. Ze behoren tot de GGP, de partij die beschouwd wordt als de verliezer. Hij is inderdaad zeer teleurgesteld, zegt voorzitter W. Roerdink. De partij had op minimaal één zetel gerekend. Hij kan niet goed inschatten waarom het niet gelukt is. GGP kreeg in totaal 154 stemmen, 3,3 procent van het totaal. “Vroeger had je hier twee partijen, nu zijn het er vijf. Dat is ons probleem.” Hij weigert een aangeboden bitterbal. “We moeten maar zien hoe het nu verder moet.”

    • André Ritsema