Zalm blijft boos op VS over Azië

DEN HAAG, 4 MAART. Minister Zalm (Financiën) is “uiterst ongelukkig” met het initiatief van de Verenigde Staten om een internationale vergadering te organiseren over de aanpak van de financiële crisis in Zuid-Oost Azië. De bewindsman schrijft dit in antwoord op vragen van het Kamerlid Koenders (PvdA). Hij had zijn ongenoegen eerder deze maand ook al in Brussel geuit, na afloop van een EU-ministerraad.

De VS nodigden in januari 21 landen uit om te overleggen over de consequenties van de Aziëcrisis voor het internationale financiële stelsel. Het gaat naast de grote industrielanden in de G7, zoals Canada, Frankrijk en Duitsland, om landen als Mexico, Polen en Indonesië. Nederland en de andere kleine industrielanden die in de zogenoemde G10 zitten, België, Zweden en Zwitserland, kregen geen uitnodiging.

“Nederland heeft bilateraal bij de VS-autoriteiten protest aangetekend tegen het feit dat Nederland niet is uitgenodigd”, schrijft Zalm. Volgens de minister is het “volstrekt onnodig om een nieuw forum te creëren” gezien het “beperkte uitnodigingsbeleid”. Zalm vindt dat dit slechts leidt tot “proliferatie en bureaucratisering”. De VVD-minister meent dat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Groep van 10 “de regie van de internationale steunoperaties niet uit handen dienen te geven”.

Volgens Zalm zijn dergelijke instanties goed in staat om de juiste conclusies uit de Azië-crisis te trekken. Hij wijst op de gezamenlijke actie van de twee instellingen, waarmee Zuid-Korea “met succes” te hulp is geschoten. Zalm tilt zwaar aan de stroomlijning van de crisisbestrijding, omdat hij anders vreest voor versnippering. Zalm uitte zijn ongenoegen eerder deze maand ook al tijdens een ministerraad van de Europese Unie in Brussel.

Nederland zal zijn standpunt dan ook onderstrepen tijdens de internationale topontmoeting van regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken begin april in Londen. Zalm zelf zal zijn mening in april in Washington naar voren brengen als het IMF zijn voorjaarsvergadering houdt.