VVD en D66 verwijten PvdA te 'flirten' met CDA

DEN HAAG, 4 MAART. VVD en D66 hebben gisteren, op de laatste dag van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, de PvdA ervan beschuldigd te 'flirten' met het CDA.

De PvdA laat de wenselijkheid van 'paars-2' “een beetje in het midden”, zei VVD-leider Bolkestein gisteravond in Dordrecht. Kiezers die willen dat het paarse kabinet van PvdA, VVD en D66 wordt voortgezet, moeten volgens hem bij de Tweede-Kamerverkiezingen op 6 mei VVD of D66 stemmen. D66-minister Wijers (Economische Zaken) zei op een verkiezingsbijeenkomst in Utrecht dat met name PvdA-minister Melkert (Sociale Zaken) “flirt” met het CDA. Wie echt paars-2 wil zal volgens Wijers “alleen D66 moeten stemmen”. Want als D66 niet sterk genoeg is om voor een balans tussen PvdA en VVD te zorgen, wordt paars een vechtkabinet, voorspelde hij. “Ik geloof zelfs dat paars-2 er dan gewoon niet komt.”

PvdA-lijsttrekker Kok reageerde in het tv-programma NOVA als volgt: “Ik kies voluit voor het tweede paarse kabinet, maar het moet wel de moeite waard zijn.” Hij hekelde het gebrek aan 'sociaal gezicht' bij de VVD.

De woordenwisseling over welk van de partijen het meest voor een voortzetting van de huidige - volgens opiniepeilingen populaire - coalitie is, vloeide mede voort uit opmerkingen van Kok over het premierschap. Kok wil geen premier van een paars kabinet blijven als de VVD bij de parlementsverkiezingen de grootste partij wordt, zo zei hij vrijdagavond op de televisie. Wel hield Kok de mogelijkheid open dat hij na verkiezingswinst van de VVD premier wordt van een kabinet van PvdA en CDA. De andere coalitiepartijen dragen hem dit nu na.

Aan dit steekspel liggen strategische berekeningen ten grondslag: volgens peilingen wil de kiezer voortzetting van de huidige coalitie, is Kok een populaire premier, maar is de VVD soms populairder dan de PvdA. Door van de verkiezingsstrijd een duel Kok-Bolkestein te maken, hoopt de PvdA de race alsnog in haar voordeel te beslissen. De VVD onderstreept daarentegen juist dat het nog helemaal niet zeker is of Bolkestein na een verkiezingsoverwinning premier wordt.

Het is “merkwaardig” dat minister-president Kok de vraag wie er na de Tweede-Kamerverkiezingen in mei premier moet worden opwerpt tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, vindt Bolkestein. “Hiermee worden de lokale verkiezingen ondergeschikt gemaakt aan de nationale politiek.”