VVD en D66 ruziën over allochtonen

AMSTERDAM, 4 MAART. De Amsterdamse VVD-lijsttrekker H. Groen is gisteren niet op een lijsttrekkersdebat van Radio Noord Holland verschenen omdat hij weigert met D66-lijsttrekker J. van der Giessen in debat te gaan vanwege haar mening dat VVD een “allochtoon-onvriendelijk beleid” voorstaat.

Van der Giessen verkondigde die opvatting afgelopen maandag tijdens een lijsttrekkersdebat op de lokale televisiezender AT5. Zij nam in dat debat geen afstand van de uitspraak van D66-fractieleider A. Arda dat “een stem op de VVD, een stem tegen allochtonen is”. Arda schreef dit in zijn persoonlijk dagboek op Internet. “Die uitspraak is in een bepaalde context gedaan”, zegt Van der Giessen nu.

In een persbericht laat D66 weten dat Van der Giessen “niet van zins is haar excuses aan te bieden aan de VVD.

“De VVD kiest er al enkele jaren voor om zich in onheldere en onzorgvuldige bewoordingen uit te laten over allochtonen.” Als voorbeeld geeft D66 de formulering “allochtonen en andere probleemkinderen” van VVD-leider Bolkestein afgelopen zaterdag op AT5 en de uitspraak van Groen dat allochtonen een “intellectuele achterstand” hebben.

De VVD wil niet meer met de democraten in debat “zolang deze kwestie niet uit de weg is geruimd”. Vanmiddag zouden Van der Giessen en Groen elkaar ontmoeten om erover te praten.