Vriend Clinton ondervraagd in Lewinsky-zaak

WASHINGTON, 4 MAART. President Clintons vriend en informele adviseur Vernon Jordan, een centrale figuur in de Lewinsky-affaire, is gisteren de hele dag over de kwestie ondervraagd voor een zogeheten grand jury. Jordan, die zijn getuigenis voor deze kamer van onderzoek morgen zal voortzetten, voorspelde na afloop tegenover de pers dat zijn vriendschap met de president het schandaal zal overleven.

Daarmee reageerde Jordan op recente berichten in de Amerikaanse pers, dat hij zich van de president zou distantiëren om zijn eigen huid te redden. “Jordan weet wat loyaliteit is, maar hij is niet gek”, zei onlangs Robert Strauss, vooraanstaand partner van het kantoor waar ook Jordan een van de topadvocaten is.

Voor onafhankelijke aanklager Kenneth Starr is Jordan belangrijk omdat hij zich, op verzoek van de secretaresse van Clinton, heeft ingespannen om werk te vinden voor Monica Lewinsky. Ook heeft hij haar aan een advocaat geholpen. De ex-stagiaire heeft onder ede verklaard dat ze geen verhouding met de president heeft gehad, maar in gesprekken met een vriendin zou ze juist uitgebreid over zo'n verhouding hebben gesproken.

Starr onderzoekt of Clinton en Jordan Lewinsky hebben aangezet om onder ede over de verhouding te liegen, toen de advocaten van Paula Jones haar er naar vroegen. Ook gaat Starr na of de baan die Jordan voor Lewinsky regelde een vorm van zwijggeld was, en of de president van Jordans inspanningen op de hoogte was. Volgens vrienden van Jordan wist hij niet dat Lewinsky in het proces van Paula Jones moest getuigen, toen hij voor haar op zoek naar werk ging. Ook zouden zowel Clinton als Lewinsky hem verzekerd hebben dat van een seksuele verhouding geen sprake was. Clinton heeft ook in het openbaar herhaaldelijk ontkend dat hij een verhouding met Lewinsky had.

Nadat Jordan gisteren de hele dag verhoord was door medewerkers van Starr, richtte hij zich op de trappen van het gerechtsgebouw tot “hen die twijfel hebben gezaaid over mijn vriendschap met president Clinton”. “Ik kan u verzekeren dat wij een duurzame vriendschap hebben, gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en bewondering. Dat was gisteren waar, dat is vandaag waar en dat zal morgen waar zijn.” Jordan ging niet in op zijn verhoor. Zittingen van een grand jury zijn geheim; alleen de getuige die ondervraagd is mag er zelf mededelingen over doen. Het verhoor wordt geleid door een openbare aanklager; advocaten of een rechter zijn niet aanwezig. De 23 leden van de grand jury moeten beoordelen of er voldoende bewijsmateriaal is om een strafzaak in te stellen. Verwacht wordt echter dat Starr het zover niet zal laten komen, maar de zaak zal overdragen aan het Congres als hij voldoende belastend materiaal boven water heeft.