Vragen over ConcertZender

DEN HAAG, 4 MAART. De Tweede-Kamerfractie van het CDA vraagt staatssecretaris Nuis (cultuur, media) terug te komen op zijn besluit de ConcertZender tijdelijk onder te brengen bij het publieke bestel. Nuis besloot daar maandag toe, omdat de zender het financieel niet op eigen houtje kan redden.

De fractie schrijft het onjuist te vinden dat het publieke bestel 'wordt gebruikt als revalidatie-centrium voor commerciële zenders'. De CDA-leden Verhagen en Hillen hebben de bewindsman een reeks vragen overlegd. Zij willen onder meer weten hoe uniek de ConcertZender is en of het juist is dat Nuis tot de tijdelijke onderbrenging heeft besloten omdat het Commissariaat voor de Media verdere hulp van de VPRO aan de zender verbood. Reden voor dit verbod was dat een commercieel station niet op de been mag blijven met hulp van publieke middelen.

De ConcertZender, die 24 per dag zonder reclame klassieke muziek, jazz en wereldmuziek uitzendt, heeft weliswaar een vergunning als commercieel station, maar is een stichting zonder commercieel oogmerk.

De CDA-leden vragen zich af of Nuis nu ook andere noodlijdende commerciële stations zal ondersteunen met publieke middelen. Zij geven aan dat ze vinden dat er al genoeg stations zijn die klassieke muziek uitzenden. Als voorbeeld geven ze Radio 4 en Classic FM.