TV-kijken op pc kan allang

De computerindustrie en de makers van televisietoestellen, lees je wel eens, steken heel veel geld in de integratie van computer en televisietoestel. Waarom, vraag je je af, want die integratie bestaat al. Via Internet is het nu al mogelijk om televisie te kijken. Terwijl in landen waar de aanbieders van televisie en kabelnetten wat minder schoorvoetend de nieuwe tijd betreden dan in Nederland, per televisiekabel en satelliet al de eerste digitale producten voor de computer worden verspreid: computerspelletjes, financiële informatie etc.

In Nederland blijft deze toepassing beperkt tot de elektronische programmagids van Canal+ per satelliet.

Toegegeven: televisiekijken per Internet is nog vaag, zeker wanneer je het doet met een ouderwetse telefoonlijn. Maar spannend is het wel. Zo biedt www.satellifax.com links naar meer dan veertig televisiestations in alle delen van de wereld, die je meestal op geen enkele andere manier zou kunnen zien.

Fox News bijvoorbeeld, Rupert Murdochs antwoord op CNN, dat in snelle presentatie en beeldwisseling zijn voorbeeld naar de kroon steekt. Of het New-Yorkse Regional News Network, waar - wat er ook aan rampen of oorlogen in de rest van de wereld moge gebeuren - hét evenement toch nog altijd een explosie van geslachtsziekten op een middelbare school is.

Satellifax.com bevat ook links naar andere regionale stations in de Verenigde Staten, meestal van een beetje idealistische, public snit: urenlange beantwoording van vragen over gezond eten. Ook C-Span, de Amerikaanse zender met dingen die de burger moet weten, behoort tot het aanbod, evenals Court TV, de hele dag rechtszaken. En het aanbod blijft niet beperkt tot de Verenigde Staten. Er zijn zes Turkse zenders, drie Zuid-Koreaanse, een christelijke, het Braziliaanse Globo TV, zenders uit Oman, Bahrein en nog veel meer. Wie zich aan dit experiment wil wagen kan, via dezelfde website, de voor het tv-kijken per web benodigde software (Microsoft Netshow, Streamworks of Real Player) downloaden.

Satellifax - een Frans bedrijf dat in het wereldwijde nieuws van de omroepsatelliet doet - heeft behalve een pagina met verwijzingen naar tv, ook een met verwijzing naar tientallen radiostations, zodat het vorige week bijvoorbeeld per Internet mogelijk was een graantje mee te pikken van het carnaval op Curaçao, dankzij Kourou FM. Op de televisiepagina's ontbreekt merkwaardig genoeg de regionale Amsterdamse zender AT5, die in de hele wereld te volgen is dankzij www.at5.nl.

En in onze eregalerij van omroepactiviteiten per Internet moet ook zeker de NPS genoemd worden. Via www.omroep.nl/nps kunnen niet alleen de uitzendingen van de NPS worden beluisterd in een 24-uurs audiostroom, maar ook in het archief programma's worden opgevraagd en beluisterd. Die serie documentaires over de zuivering na de oorlog is werkelijk fantastisch, en onbegrijpelijk dat ik er niets van heb geweten toen hij over de echte radio werd uitgezonden.

Radioluisteren per telefoonlijn heeft natuurlijk zijn beperkingen, om over televisie nog maar te zwijgen: de hoeveelheid beeldinformatie die de web-kijker bereikt staat in geen verhouding tot een televisieuitzending en af en toe valt het beeld stil: de lijn verstopt etc. Ook hoop je al kijkend steeds maar dat de presentator zijn hoofd een beetje rustig zal houden, want elke bruuske beweging valt buiten de dataverwerkingscapaciteit. Maar het begin is er: iedereen kan televisie en radio op het Net bedrijven, of een bestaande uitzending doorprikken.

Nu nog snellere datalijnen, zowel over de Atlantische oceaan als naar mijn huisje. Daar wordt aan gewerkt. Maar zo'n doorverbindinkje van mijn computer naar mijn tv-toestel - dat kan toch geen miljarden research meer kosten?

www.satellifax.com

    • Raymond van den Boogaard