Transfer broers De Boer is 'onbespreekbaar'

AMSTERDAM, 4 MAART. Het bestuur van Ajax weigert medewerking te verlenen aan een mogelijke transfer van de gebroeders De Boer. “Onbespreekbaar. De inkt onder hun contract tot en met 2004 is nog nat”, zei penningmeester A. van Os. “In zijn algemeenheid vind ik dat contracten moeten worden gerespecteerd.” Frank de Boer flirtte in diverse interviews openlijk met FC Barcelona, waar hij graag met zijn voormalige coach Louis van Gaal wil worden herenigd.

Bovendien zou het Italiaanse Lazio Roma 42 miljoen gulden overhebben voor de verdediger. In de overeenkomsten met de gebroeders De Boer is geen afkoopsom vastgelegd. Ajax werkt niet meer met clausules en kan derhalve elk bod in de wind slaan. Indien het bestuur voet bij stuk houdt zou De Boer alleen via een arbitragezaak bij de KNVB een mogelijk vertrek kunnen afdwingen. “Ik speel al veertien jaar voor Ajax”, zei Frank de Boer. “Het is een mooie tijd geweest en daarom wil ik zeker niet met een conflict vertrekken.”

Het Ajax-bestuur zal Frank de Boer nog deze week ter verantwoording roepen. Van Os: “Frank zou hebben gezegd dat hij het bestuur vorig jaar al heeft gewaarschuwd dat we weer snel om de tafel zouden zitten. Dat is natuurlijk kletskoek.”

Van Os zal Frank de Boer erop wijzen dat “hij dat contract bij zijn volle verstand heeft ondertekend.” Dat gold echter ook voor Marc Overmars, die desondanks naar Arsenal vertrok. Nadat de Londense club een forse afkoopsom betaalde kreeg hij wel toestemming voor een transfer omdat trainer Olsen in Hoekstra en Laudrup vervangers had voor de linksbuiten. “Ajax wil spelers voor een langere periode aan zich binden om Europees kampioen te worden”, zei Van Os. “De Boertjes, maar ook Oliseh zijn belangrijke pionnen in die doelstelling. Inkomsten uit transfers staan bij ons niet voorop. Hoe kan de technisch-directeur een beleid ontwikkelen als zijn topspelers zo maar weg kunnen gaan?”

Opvallend genoeg distantieerde juist Ronald de Boer zich van de uitlatingen van zijn broer, hoewel Frank verkondigde dat hij ook graag naar het buitenland wil. “Geen sprake van”, zei Ronald de Boer. “Ik vond het bovendien weinig tactvol dit te roepen vlak voor een belangrijke Europa Cup-wedstrijd. Als Frank iets te vertellen heeft, had hij dat rechtstreeks aan het bestuur moeten melden.” Aanvoerder Danny Blind deelde die mening, maar volgens coach Morten Olsen hadden de nieuwe ambities van Frank de Boer niet tot onrust geleid in de selectie.