Stembuslokkertjes

Gemeenten en politieke partijen proberen de kiezer op uiteenlopende wijze naar de stembus te lokken. De aanmoedigingspremies variëren van gratis taxivervoer naar het stembureau tot de verloting van snoepreisjes.

In Wijk bij Duurstede verloot het gemeentebestuur een weekendje Brussel. Vandaag om half vijf vindt de trekking plaats. Elf gelukkigen plus introducé mogen met het college van B en W naar Brussel voor een rondleiding in het Europees parlement, een lunch, een diner, een overnachting en een vrij te besteden zaterdag. Gemeentevoorlichtster C. Schophuis noemt de reis “een beloning voor goed gedrag”.

In het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes organiseerde de stadsdeelraad in samenwerking met een aantal jongerencentra een 'vote and dance'-party voor jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Hoewel de stadsdeelraad een enqûete had gehouden om de interessen van de jongeren in kaart te brengen was de opkomst matig: van de 1.560 genodigde jongeren kwamen er slechts zeventig. Ook voor de georganiseerde politieke thema-avonden voor jongeren was weinig belangstelling. Het gratis popconcert van de Friese popgroep De Kast, dat de gemeente Tytsjerksteradiel voor jonge kiezers organiseerde was daarentegen wel een succes. De helft van de 1.200 genodigde jongeren kwam naar het optreden dat de gemeente had gecombineer met een politieke markt.

De gemeente Leiden riep half februari al haar achttienjarige kiezers op te komen stemmen door middel van een Valentijnskaart. Op veertien februari ontvingen zij een hartvormige kaart met daarop de, onder een kraslaag verborgen, tekst: “Laat de stem van je hart spreken”. De gemeente Capelle aan den IJssel bood kiezers die slecht ter been zijn vandaag de mogelijkheid om door een gratis taxi van en naar de stembus vervoerd te worden. In de gemeente Zandvoort serveerde de PvdA ontbijt op bed om zo de politieke belangstelling van de burgers te wekken. De PvdA plaatste een affiche in een lokale krant. Wie deze voor het raam hing, maakte kans op een ontbijt. D66 organiseerde een house-party.

    • Margriet Oostveen