Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Gemeenteraadsverkiezingen. De NOS doet de hele avond verslag. Het programma wordt gepresenteerd door Fons de Poel, Pia Dijkstra geeft de laatste cijfers door, en Ferry Mingelen interpreteert. Verder zal er geschakeld worden tussen de bijeenkomsten van de PvdA, GroenLinks, de Socialistische Partij, de VVD en D66. Het slotdebat tussen de lijsttrekkers onder leiding van Paul Witteman, wordt rechtstreeks vanuit Hilversum uitgezonden. Nova en Netwerk komen te vervallen. Ned.1, 19.30-0.31u.

RTL5 Nieuws en Weer. Ook op de nieuwszender RTL5 aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Margriet van der Linden presenteert de uitzending vanuit Hilversum, parlementair verslaggever Frits Wester geeft commentaar op de uitslagen en Margreet Spijker doet verslag vanuit een gezellig café in Uden. Het programma wordt van 20.30-23.45 onderbroken door een speelfilm. RTL5, 20.00-0.15u.

DOCUMENTAIRE

Stojanka. De Parkeerplaats. Armlastige Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs zorgden ooit voor overlast in de Rotterdamse wijk Charlois. Ze parkeerden er hun trucks in de straten, en kampeerden in en om hun cabines. Speciaal voor hen werd Project 1 geopend, een opvang-parkeerplaats, aan de rand van de stad. Ned.3, 21.02-21.27u.

De Jacht op Bobby Oatway. Canadese documentaire over de vrijlating van de pedofiel Bobby Oatway en de reactie van de samenleving daarop. Ned.3, 22.34-23.26u.

Trouble at the Top. Reportageserie over zes topmanagers die aan een nieuwe baan beginnen. Vandaag: Edward Klempka die de rugbyclub Hull Kingston Rovers probeert te redden van een schuld van een miljoen pond. BBC2, 22.50-23.30u.

Laat op de Avond na een korte Wandeling - Istanbul. Istanbul ligt op de grens tussen oost en west: de Europese Unie houdt Turkije buiten hun gelederen, de Islamitische landen bekijken het land met argwaan. Hoe is dit te zien in Istanbul? Ned.3, 23.26-00.18u.

De Wereld van Boudewijn Büch. Büch onderzoekt hoe in Duitsland met het verleden wordt omgegaan. Hij bezoekt Potsdam omdat men hier heeft geprobeerd historische sporen uit te wissen. Ned.3, 20.35-21.02u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag Leverkusen-Real Madrid, Ned.2, 20.35-22.40, aansluitend een samenvatting van Monaco-Manchester United tot 23.30 uur. Rechtstreeks verslag Monaco-Manchester United, Bel.2, 20.30-22.45u.

AMUSEMENT

Geld, Roem en Geluk. Op bezoek bij country-zanger Kenny Rogers. Hij stelt zijn verloofde Wanda voor, laat zijn huis zien, en praat over zijn carrière die begon met de evergreen Lucille. RTL5, 19.35-20.00u.

TV FILM

Ultimate Betrayal. Vier dochters en twee zonen worden door hun vader opgevoed in een sfeer van intimidatie en seksueel misbruik. RTL4, 20.30-22.10u.

FILM

. Der Totmacher (Romulad Karmaker, 1995, Duitsland). Goetz George werd in Venetië onderscheiden als beste acteur voor hoofdrol in film met sterk documentair karakter over de Duitse, in 1924 onthoofde seriemoordenaar Fritz Haarman. Gebaseerd op de verslagen van het psychiatrisch onderzoek dat Ernst Schulze destijds uitvoerde. Film voltrekt zich volledig in de onderzoekskamer van een psychiatrische inrichting. Het geval Haarman was eerder de inspiratiebron voor Alfred Döblins Franz Biberkopf en Fritz Langs M. Duitsl.1, 20.15-22.05u.

A Streetcar named Desire (Glenn Jordan, 1995, VS). Zie film-vooraf. RTL5, 20.30-23.25u., onderbroken door reclame.

Panna nikt/Miss Nobody (Andrzej Wajda, 1996, Polen). Verfilming van roman van Tomak Tryzna door de regisseur van De Man uit Marmer, Man uit steen en Danton. Over de wrede verstoting van een boerenmeisje uit welgestelder milieu in het post-communistische Polen. Angstaanjagende schildering van de denkwereld van 15-jarige meisjes behoedt film voor overmaat aan scoiaal-realisme. Duitsl.1, 23.00-0.40u., nagesynchroniseerd.

Antonia (Marleen Gorris, 1995, Ne/Be/UK). Met Oscar bekroond filmsprookje waarin scenarist-regisseur Gorris magisch-realistisch verslag doet van vier generaties vrouwen in een fictief Zuid-Nederlands dorp tussen pakweg 1945 en 1995. Hans Beerekamp sprak destijds van 'een streekroman zonder streek' en van 'een verzameling feministisch geïnspireerde cabaretnummers, losjes gegroepeerd rond een matriarchale wensdroom: een wereld waarin (...) vrouwvriendelijke mannen op afroep bereid zijn als spermadonor te fungeren of als huisdocent voor slimme dochters'. Met Willeke van Ammelrooy en Jan Declair. Duitsl.3-West. 23.30-1.00u., nagesynchroniseerd.

Rollercoaster (James Goldstone, 1977, VS). Weinig geraffineerde thriller benut nauwelijks het kansrijke scenario: leger van veiligheidsagenten is op jacht naar een maniak (Timothy Bottoms) die achtbanen saboteert. BBC1, 0.35-2.35u.

Two Girls and a Sailor (Richard Thorpe, 1944, VS). Lichtvoetige oorlogstijd-musical over driehoeksverhouding van June Allyson, Gloria de Haven en Van Johnson. Duitsl.1, 1.00-3.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

To Vlemma tou Odyssea/Le Regard d'Ulysse (Theo Angelopoulos, 1995, Griekenland/Fra/Italië). Overdonderende visuele barok en een geringe politieke zeggingskracht kenmerken plechtig epos van de Griekse grootmeester Angelopoulos (De Komedianten). Harvey Keitel speelt Amerikaanse filmmaker van Griekse origine, die op zoek gaat naar niet-ontwikkeld filmmateriaal van de gebroeders Manakia, Macedonische filmpioniers uit het begin van deze eeuw, die echt bestaan hebben. Film is o.m een onderzoek naar de continuïteit in de Balkanconflicten van deze eeuw. Duitsl.2, 1.35-4.25u., deels zwart-wit, nagesynchroniseerd.