Roda-trainer Jol zwaar bekritiseerd

HEERLEN, 4 MAART. Geldschieter Nol Hendriks van Roda JC heeft felle kritiek op het functioneren van trainer Martin Jol bij de club uit Kerkrade. Aan de vooravond van het UEFA-Cupduel tegen Vicenza heeft het bestuurslid technische zaken weinig vertrouwen meer in de trainer.

Hendriks zegt Jol altijd gesteund te hebben sinds hij anderhalf jaar geleden werd aangesteld als hoofdtrainer. “Hij kampt alleen met de erfenis van Huub Stevens, de vorige trainer. Die was heel populair bij de poetsvrouw en de koffiejuffrouw. Dat kan ik van Martin niet zeggen. Jol heeft ook het probleem dat zijn assistent Eddy Achterberg nog steeds lyrisch is over Stevens. Die voorkeur waait vanzelf over op de spelersgroep.”

Volgens Hendriks moet Jol de schuld van de slechte resultaten van Roda ook bij zichzelf zoeken. “Hij heeft 31 spelers ter beschikking, dat moet genoeg zijn. Hij stelt alleen onmogelijke eisen. Ajax kan Ronaldo niet kopen, zo heeft Roda ook een beperkt budget. En Jol speelt met drie spitsen terwijl we daar de spelers niet voor hebben.”

Hendriks is bij Roda verantwoordelijk voor de scouting van jonge spelers. Hij bezoekt jaarlijks honderd wedstrijden in het jeugd- en amateurvoetbal. Maar Hendriks heeft nog nooit samen met Jol een speler gescout. “Jol had ons beloofd dat hij naar Limburg zou verhuizen. Dat heeft hij gedaan maar zijn gezin zit nog gewoon in Scheveningen. Op die manier blijft er weinig tijd over om iets extra's te doen voor de club. Jol houdt ook niet genoeg van Limburg. Hij had zich moeten aanpassen maar dat heeft hij niet gedaan,” aldus de 60-jarige textielbaron.

Voor Roda JC kan het UEFA-Cupduel tegen Vicenza een bijna verloren seizoen gedeeltelijk goedmaken. De bekerwinnaar van 1997 is dit seizoen op nationaal niveau op alle fronten uitgeschakeld. Hendriks: “Ik ben bang dat we nog nacompetitie moeten gaan spelen. We verliezen zelfs oefenduels van eerste-divisieclubs.”

Hendriks heeft vandaag een afzonderlijk gesprek met de coach en de spelersgroep. “Er moet iets gebeuren, want het wederzijds vertrouwen is volledig ondermijnd. Ik heb wel een oplossing in mijn hoofd maar die houd ik nog even voor me.”

Tijdens een persconferentie heeft Martin Jol vanmiddag bevestigd dat er grote problemen zijn tussen hem en Nol Hendriks. “Ik zit momenteel niet lekker in mijn vel”, vertelde de Scheveningse oefenmeester. “Vorig jaar verdiende ik hier nog een standbeeld, nu wordt mijn hoofd er bijna afgehakt. Als Hendriks het beter weet moet hij zelf maar een trainerslicentie halen.”

    • Jaap Bloembergen