Rel in Italië om verbod van 'blasfemische' film Totò

ROME, 4 MAART. Onder groot protest is in Italië een film tegengehouden door de censuur, voor het eerst in vijftien jaar. Het gaat om Totò die twee keer leefde van de Siciliaanse regisseurs Daniele Ciprì en Franco Maresco, vorige maand ook vertoond op het filmfestival van Berlijn.

Niet bekend

De film speelt in mafiakringen in Palermo en is bedoeld als een commentaar op het verdwijnen en de verbastering van religiositeit. Tot de omstreden scènes behoren een vloekende Messias, een engel die wordt gesodomiseerd, een zwakzinnige die klaarkomt op een Mariabeeld en een mafiabaas die door zijn tegenstanders eerst in een zuurbad is gestopt en daarna weer verrijst.

Van de grote politieke partijen steunt alleen de Nationale Alliantie, erfgenaam van de neofascisten, het besluit te film te weren uit de Italiaanse bioscopen. Minister van cultuur Walter Veltroni zei dat filmcensuur net zo achterhaald is als censuur van boeken. “In de bioscoop is het verbod voor minderjarigen voldoende,” zei Veltroni gisteren. “Laat de justitie maar tussenbeide komen als er sprake is van een misdrijf.”

De film was door een staatscommissie op de lijst gezet van cultureel interessante werken die in aanmerking komen voor subsidie. De staatssteun, ongeveer 1,3 miljoen gulden, is na het besluit van de censuurcommissie geblokkeerd.

De film zou vrijdag uitkomen. De regisseurs hebben na ontvangst van de brief twintig dagen de tijd om in beroep te gaan.“Je hoeft geen grote profeet te zijn om te voorspellen dat de film van Ciprì en Maresco snel zal worden vrijgegeven, terwijl zijn censors zich zullen bevinden op de plaats waar ze nu al zijn: in het Italië van het verleden,” zei regisseur Bernardo Bertolucci. Ook zijn film Last tango in Paris kwam in 1972 niet door de censuur.

    • Marc Leijendekker