Rechtbank Cambodja vonnist Ranariddh

PHOM PENH, 4 MAART. Een militaire rechtbank in Phom Penh heeft vandaag de afgezette Cambodjaanse co-premier, prins Ranariddh Sihanouk, veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens wapensmokkel. Later deze maand volgt een tweede rechtzaak tegen Ranariddh wegens zijn vermeende collaboratie met guerrillastrijders van de Rode Khmer.

Ranariddh zelf was niet aanwezig op de zitting. Hij ontvluchtte Cambodja vorig jaar juli, een dag voordat zijn politieke aartsrivaal en tevens 'tweede' premier, Hun Sen, alle macht naar zich toe trok. Ranariddh verblijft thans in Bangkok, en een medewerker van hem verklaarde vanochtend dat het oordeel van de rechtbank niet als een verrassing komt. “Hun Sens rechtbank heeft de prins veroordeeld, maar het volk van Cambdoja zal hem vrijspreken, en dat zal de geschiedenis ook doen”.

Ook buitenlandse waarnemers hechten weinig waarde aan de veroordeling van Ranariddh. De rechtbank wordt niet als onafhankelijk beschouwd en waarnemers stellen dat in feite sprake is van een politiek showproces onder regie van Hun Sen. De veroordeling zal waarschijnlijk in de praktijk ook niet ten uitvoer worden gebracht. In een door Japan geïniteerd vredesplan voor Cambodja wordt ervan uitgegaan dat de prins na zijn tweede proces, waarschijnlijk op 17 maart, amnestie zal worden verleend door zijn vader, koning Norodom Sihanouk van Cambodja. Daarmee zou dan de weg zijn geopend voor terugkeer van Ranariddh, zodat hij deel kan nemen aan de campagne voor de verkiezingen die in juli moeten plaatsvinden. Bij de laatste verkiezingen in Cambodja, onder auspiciën van de VN, versloeg Ranariddh zijn tegenstander Hun Sen, waarna zij een fragiele coalitie vormden.

Alom heerst er veel twijfel of de komende verkiezingen eerlijk zullen verlopen. Na zijn coup van vorig jaar heeft Hun Sen zijn machtsbasis in Cambodja versterkt, en doet hij er alles aan om Ranariddh en zijn medestanders de wind uit de zeilen te nemen. Vanochtend nog werd een hoge militair die werd beschouwd als een medestander van Ranariddh, generaal Kim Sang, doodgeschoten nadat zijn auto tot stoppen was gedwongen. Vorige week werd een wapenstilstand afgekondigd tussen de troepen van Hun Sen en die van Ranariddh.(AFP)