Prolion verdubbelt omzet

ROTTERDAM, 4 MAART. De omzet van Prolion, voornamelijk gerealiseerd door de afzet van robots voor het automatisch melken van koeien en voerderen van vee, is vorig jaar meer dan verdubbeld van 9,1 miljoen naar 18,8 miljoen gulden. Het kleine maar veelbelovende informatietechnologiebedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 1,5 miljoen gulden na een verlies van 0,7 miljoen in 1996.

De omzet had nog groter kunnen zijn als het bedrijf de grote vraag naar melkrobots in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Italië, Canada en de Verenigde Staten had aangekund. Prolion heeft uitbreiding van de organisatie aangekondigd en een wijziging van de distributie. Franchisenemers zullen voortaan de producten aan de eindgebruikers leveren. Voor 1998 verwacht het bedrijf een “duidelijke uitbreiding” van de omzet van de melksystemen.

Boeren zijn blij met de volledig automatische voedermachines omdat ze hierdoor ieder stuk vee een eigen dosering kunnen geven. Ook de melkrobot is een aanwinst omdat die niet alleen de melktaken van de boer uit handen neemt maar ook registeert welke de koe de meeste melk geeft. De boer kan met het nageslacht van deze koe de melkproductie van zijn veestapel verder opvoeren.

Prolion heeft in het afgelopen jaar de lastenstijging met 5,8 miljoen gulden tegen 4,3 miljoen in 1996 (afgezet tegen de omzetstijging) beperkt weten te houden. Dat is te danken aan de methode van virtual manufacturing. Het bedrijf produceert, net als automatiseerder Baan, zelf niets maar beperkt zich tot het bedenken van ideeën en het schrijven van bijbehorende software. De uitvoer van de ideeën wordt overgelaten aan toeleveranciers en een assemblagebedrijf.

Het gebrek aan aanbieders van dergelijke machines is het gevolg van het 'dichtspijkeren' van de markt met octrooien en patenten door Prolion en haar Nederlandse concurrent Lely die de markt domineren. Fabrikanten die vergelijkbare robots willen produceren moeten licentiekosten afdragen aan de bedenkers van de techniek.

Prolion staat sinds 1 juli vorig jaar genoteerd op de Amsterdamse beurs voor jonge snelgroeiende ondernemingen, de NMAX. De koers is sinds de introductieprijs van 28 gulden met 685 procent gestegen naar 192 gulden eind vorige week. De afgelopen dagen daalde de koers naar 140 gulden door winstnemingen na het nieuws dat aandeelhouder Alpinvest zijn participatie van 21 procent voor een deel wil verzilveren. Beleggers vrezen dat door het grote aandelenaanbod de koers zal dalen.

Alpinvest omschreef het aandeel gisteren als “vluchtig”. Analisten menen dat de participatiemaatschappij dat zei om het fonds te zuiveren van speculanten. Op de beurs liep het koersverlies vanochtend terug naar 157 gulden.