Politie Nigeria ontbindt betoging voor democratie

LAGOS/ABUJA, 4 MAART. Voor- en tegenstanders van Nigeria's militaire leider, generaal Sani Abacha, gingen gisteren de straat op in de federale hoofdstad Abuja en 's lands economische centrum, de miljoenenstad Lagos.

In Lagos dreven zwaar bewapende politiemannen met waarschuwingsschoten en traangasgranaten enkele honderden demonstranten tegen het militaire bewind van Abacha uiteen. Het was de grootste betoging van Nigeria's oppositie in jaren. Een coalitie van 26 niet-gouvernementele organisaties, de Verenigde Actie voor Democratie (UAD), had opgeroepen tot de demonstratie, die tevoren door de politie was verboden. Olisa Agbakoba, een vooraanstaand advocaat en leider van de UAD, werd door de oproerpolitie met een geweerkolf geslagen en samen met 35 andere betogers gearresteerd.

Tegelijkertijd namen in de hoofdstad Abuja naar schatting 20.000 mensen deel aan een manifestatie ter ondersteuning van Abacha's kandidatuur bij de voor augustus uitgeschreven presidentsverkiezingen. De manifestatie wordt algemeen gezien als het begin van Abacha's campagne. De 54-jarige generaal heeft nog niet gezegd dat hij wil meedingen naar het presidentschap. De openlijke steun van overheidsinstellingen voor de tweedaagse manifestatie in Abuja wijst er niettemin op dat Abacha wil aanblijven na de voor oktober aangekondigde overgang naar burgerbestuur. Enkele deelnemers zeiden gisteren dat hun een dagvergoeding was toegezegd en ambtenaren hadden te horen gekregen dat het hun plicht was te verschijnen. De bijeenkomst werd opgeluisterd door tal van bekende musici en sporthelden en rechtstreeks uitgezonden door de staatstelevisie.

Vier van de vijf toegelaten partijen en tal van traditionele en religieuze leiders hebben Abacha inmiddels opgeroepen zich kandidaat te stellen.

Tegenstanders van de generaal hebben diens draaiboek voor overgang naar civiel bestuur afgedaan als een farce. Zij wijzen erop dat zij hun eigen partijen niet mogen registreren, terwijl tientallen van hun leiders en activisten gevangen zitten. Een van de prominentste politieke gevangenen is de zakenman Moshood Abiola, de vermoedelijke winnaar van de presidentsverkiezingen in 1993 die door het leger werden geannuleerd. (AP, Reuters)