Philips brengt WebTV in Europa

AMSTERDAM, 4 MAART. Philips brengt in september van dit jaar in Europa een kastje op de markt dat surfen op Internet via de televisie mogelijk maakt. De introductie van de zogeheten WebTV in Nederland volgt waarschijnlijk eveneens dit jaar.

Volgens R. Bense, die de introductie coördineert, zal WebTV in september als eerste in Scandinavische landen op de markt komen: “De Engelse taal vormt er nauwelijks een drempel en diensten via Internet zijn er ver ontwikkeld”, verklaart hij. Voor de introductie in Nederland spreekt Philips met telecombedrijven waaronder PTT Telecom en aanbieders van diensten en informatie.

Bense wil niet zeggen of ook de bank ING en Netcast (dochter van uitgever Wegener) daartoe behoren. De nieuwsbrief Adfo.com (http://adfo.sbi.nl) meldde vorige maand dat deze partijen dit voorjaar in Nederland een proef met WebTV beginnen. Volgens Bense zal Philips dit voorjaar in elk geval deelnemen aan experimenten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (met Deutsche Telekom).

Philips lanceerde WebTV in de Verenigde Staten in oktober 1996. Volgens analisten heeft het concern er sindsdien meer dan honderduizend verkocht. De koper van het eerste model moest zijn kastje combineren met een abonnement bij WebTV Networks, voor recentere versies kunnen ook andere bedrijven informatie en diensten aanbieden.

Gebrek aan geschikte informatie en diensten voor WebTV is volgens Bense de belangrijkste reden dat Philips lang wacht met de introductie in Europa. Verder moeten afzonderlijke WebTV's worden ontwikkeld voor de meeste Europese landen. Of Philips in Nederland dit najaar daadwerkelijk op de markt komt, hangt volgens Bense af van overeenstemming tussen het concern en aanbieders van informatie en diensten. “Een box lanceren zonder dat er voldoende diensten op de markt zijn is een rampenscénario”, zegt hij.

Het bedrijf dat WebTV heeft ontwikkeld is vorig jaar overgenomen door Microsoft, waarmee Philips voor de introductie in Europa nauw wil samenwerken. Sony (dat in Europa nog geen introductie heeft aangekondigd) en Philips mogen de technologie en naam van WebTV gebruiken.

De gebruiker van WebTV kan met behulp van afstandsbediening of draagbaar toetsenbord e-mail verzenden of surfen op Internet. De mogelijkheden zijn beperkt in vergelijking met een pc, maar daarin komt bij elke nieuwe versie verbetering.