Opnieuw Serviër naar tribunaal

DEN HAAG, 4 MAART. De van oorlogsmisdaden verdachte Serviër Zoran ZigiEÉc (40) wil zich overgeven aan het VN-oorlogstribunaal in Den Haag. Dit heeft zijn advocaat Simo TosiEÉc gisteren in de stad Banja Luka meegedeeld. Hij zegt dat zijn cliënt naar Den Haag wil gaan omdat hij vertrouwen heeft in een eerlijk proces. ZigiEÉc zou momenteel gedetineerd zijn in een militaire gevangenis. Hij is de vierde Bosnische Serviër die zich binnen een maand onderwerpt aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

Zoran ZigiEÉc wordt ervan verdacht zich als bezoeker van concentratiekamp Keraterm schuldig te hebben gemaakt aan het vermoorden, martelen, seksueel vernederen en beroven van gevangenen.

Keraterm is een moderne fabriek in een buitenwijk van de stad Prijedor. Hier werden van mei tot augustus 1992 naar schatting 3.000 moslims en Kroaten samengedreven. Velen stierven of werden onderworpen aan martelingen en seksuele vernederingen. Vaak ging het om een vorm van vrijwilligerswerk, waar veelal beschonken Servische burgers uit de buurt aan deelnamen.

ZigiEÉc, een Servische vluchteling die woonde in het grotendeels verwoeste moslimdorp Kozarac, zou volgens zijn dagvaarding vooral in juni en juli actief zijn geweest.

Eind juni zou hij met vrienden tien dagen lang gevangenen hebben gemarteld. Een man zou zijn gedwongen op gebroken glas te liggen, van een rijdende truck te springen en fellatio te plegen op medegevangenen.

In een ander incident zou ZigiEÉc met zijn kameraden een nacht lang een loods vol gevangenen hebben beschoten en de volgende ochtend enkele gedetineerden hebben geëxecuteerd.

Ook zou hij een man hebben gemarteld voor het oog van diens vrouw en kinderen.