Na faillissement; Voormalige top Yamaichi gearresteerd

TOKIO, 4 MAART. Justitie in Tokio heeft vanmorgen de voormalige top van het failliete effectenhuis Yamaichi gearresteerd op verdenking van het buiten de boeken houden van ongeveer 260 miljard yen (ruim 4 miljard gulden) aan verliezen.

De arrestanten zijn de 62-jarige ex-president Atsuo Miki, ex-voorzitter Tsugio Yukihara (66) en voormalige vice-president Ryuji Shirai. Zij zouden vanaf het begin van de jaren negentig verliezen verborgen hebben gehouden via een illegale praktijk die als 'tobashi' wordt aangeduid.

Tobashi ('laten vliegen') duidt op het onderbrengen van aandelen bij andere bedrijven tegen een andere waarde dan de werkelijke marktprijs om zodoende een koersverlies te verdonkeremanen. Hierdoor kwamen de verliezen bij Yamaichi pas bij het faillissement aan het licht.

Yamaichi bezweek vorig jaar november onder de verliezen in het grootste faillissement ooit in Japan. Yamaichi Finance, een gelieerd bedrijf, vroeg gisteren uitstel van betaling aan.

De maximumstraf in Japan voor het vervalsen van financiële verslagen, een schending van de Japanse beurswetten, is vijf jaar gevangenis of een boete van vijf miljoen yen. De drie nu gearresteerde ex-topmanagers behoren tot de zes managers van Yamaichi die vorig jaar al werden aangehouden in een ander omkoopschandaal. In dat schandaal werden de drie, die toen op borgtocht werden vrijggelaten, beschuldigd van het illegaal doorsluizen van winsten naar de beruchte afperser Ryuichi Koike. De topmanagers traden vorige zomer af om adviseurs te worden, waarop ze volgens een anonieme woordvoerder in november bij Yamaichi vertrokken.

Agenten van het openbaar ministerie in Tokio, dat het Yamaichi schandaal onderzoekt, deden vanmorgen invallen in het hoofdkantoor van Yamaichi in Tokio en in de woningen van de topmanagers.

Premier Ryutaro Hashimoto, die destijds enkele jaren minister van Financiën was, heeft volgens het persbureau Kyodo geklaagd dat hij niet in staat was de verborgen verliezen te ontdekken.

Eerder deze maand erkende een hoge ambtenaar van het ministerie van Financiën allang op de hoogte te zijn geweest van de verliezen bij Yamaichi. Hij zei in een hoorzitting in het parlement dat er “overleg” was geweest met Yamaichi over 'tobashi'. (AP)