Mooie blondine krijst dit keer ijselijk om een fanatiek gehanteerde vishaak

I Know What You Did Last Summer. Regie: Jim Gillespie. Met: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe, Freddie Prinze Jr., Muse Watson, Bridgette Wilson, Anne Heche, Johnny Galecki. In: 21 theaters.

Het strand is leeg en de zee is woest. De donkere tonen van het gothic new wave nummer op de soundtrack worden afgewisseld met het geluid van een scheepsbel of een doodsklok in de verte. I Know What You Did Last Summer begint veelbelovend. Het is 4 juli, een verdachte dag in griezelfilms, net als het High School-bal en Halloween. In het pittoreske vissersdorpje Southport wordt de jaarlijkse beauty queen gekozen, die zich nog voordat de nacht voorbij is zal hebben ontpopt als een onmiskenbare scream queen.

Scream queens, dat zijn die ijselijk krijsende blondines uit horrorfilms, die verstijfd van schrik moeten toezien hoe zij ten prooi vallen aan psychopatische maniakken met hakbijltjes en andere slagwapens. Drew Barrymore speelde er vorig jaar nog eentje in Wes Cravens superieure genreparodie Scream. Die film werd geschreven door Kevin Williamson, die voordat hij zich aan de scenario's van Scream 2 (een onverwachte Kersthit in Amerika en later dit voorjaar in Nederland te zien) en het nog op te nemen Scream 3 zette, tekende voor het script van I Know What You Did Last Summer. Maar waar Scream uitblonk in relativering, genregrapjes en verwijzingen naar zo'n beetje alle horrorfilms van Friday the 13th tot Wes Cravens eigen A Nightmare on Elm Street, neemt I Know What... zichzelf als horrorfilm serieus.

Het begint al op het strand waar vier tieners elkaar schoolkamp-spookverhalen vertellen en nogal zouteloos wijzen op de Freudiaanse duiding ervan. “Alle griezelgeschiedenissen zijn waarschuwingen tegen seks voor het huwelijk”, wijsneust Julie (Jennifer Love Hewitt), die verderop de slimste, gewetensvolste en dapperste van het stel zal blijken te zijn.

I Know What You Did Last Summer volgt deze Julie, mooie Helen (Sarah Michelle Gellar), door een minderwaardigheidscomplex geplaagde Ray (Freddie Prinze Jr.) en onberekenbare zuip- lap Barry (Ryan Phillippe), nadat ze een dodelijk ongeluk hebben veroorzaakt. Schielijk ontdoen ze zich van het lichaam van het slachtoffer, en dan worden ze opgejaagd door een mysterieuze moordlustige visser.

Alle ambities van Williamson en debuterend regisseur Jim Gillespie om van I Know What... ook nog zoiets als een psychologische horrorfilm te maken ten spijt, is de productie gewoon een niet onaardige exploitatiefilm in het slasher-genre geworden. De geheimzinnige wreker is namelijk gewapend met een vishaak die zich goed leent voor het fanatiek openrijten van ongeschonden tienerlichamen.

    • Dana Linssen