Minderjarigen verdacht; Jongen in huis Lelystad met mes gedood

ROTTERDAM, 4 MAART. Een vijftienjarige Algerijnse asielzoeker is gisteren in Lelystad door messteken om het leven gebracht. De politie heeft inmiddels drie verdachten in de leeftijd van vijftien en zestien jaar aangehouden. Zij zijn, net als het slachtoffer, asielzoekers en woonden in hetzelfde huis.

Volgens de politie in Lelystad zou het slachtoffer gistermiddag om vijf uur zijn doodgestoken. Een van de mogelijke daders, een Algerijnse jongen, werd gearresteerd in de woning waar de steekpartij plaatsgevonden heeft.

De andere verdachten, twee Chinese jongens, werden opgepakt in een ander opvanghuis.

Over het motief van de daders was volgens de politie vanmiddag nog niets bekend. De komende dagen zullen de drie jongens, die vastzitten in het politiebureau van Lelystad, met behulp van tolken worden verhoord. Ook zal er sectie worden verricht op het lichaam van het vijftienjarige slachtoffer.

De vier jongens zijn een aantal maanden geleden als minderjarige asielzoekers zonder hun ouders naar Nederland gekomen. Nadat ze enige tijd in een opvangcentrum hadden gezeten, werden ze overgeplaast naar een huis in Lelystad, waar de vier zelfstandig woonden. Wel kregen ze een paar uur per dag begeleiding.

De voogdij over de minderjarige asielzoekers is in handen van de instelling voor ambulante jeugdhulpverlening De Opbouw. “In principe proberen we jongeren bij gezinnen te plaatsen, maar als ze zeer zelfstandig zijn kunnen ze ook een huis toegewezen krijgen. Ze krijgen dan ruim vierhonderd gulden per maand en moeten zelf de huishouding draaiende houden. Daar waar moeilijkheden zijn, worden ze geholpen”, aldus E. Faber van De Opbouw. In totaal zijn er in Nederland vijfhonderd huizen waar minderjarige asielzoekers wonen.

Volgens Faber is het in Nederland nog niet eerder voorgekomen dat in een van de huizen iemand om het leven is gebracht. “Dat er hier iets mis is gegaan, is wel duidelijk”, aldus Faber. De politie Flevoland heeft zeven mensen ingezet om de zaak te onderzoeken.