Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Midkapfondsen zetten beurs op kleine winst

AMSTERDAM, 4 MAART. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de koersen van de middelgrote bedrijven harder gestegen dan de hoofdfondsen. Koersstijgingen van Hunter Douglas en Boskalis lieten de Midkap-index harder stijgen de AEX-index van de hoofdfondsen.

AMSTERDAM De Midkap-index kwam vanochtend op 1622 punten, een winst van 1,4 procent. De AEX-index met de 25 meest verhandelde fondsen stond vrijwel de hele ochtend op verlies. Vroeg in de middag noteerde deze graadmeter heel even 1081,02 punten, een bescheiden winst van 1,75 punten. Later daalde het niveau weer. Midkapfonds Hunter Douglas was de smaakmaker op het Damrak. De goede jaarcijfers en optimistische verwachtingen voor 1998, die de internationale raam- en gevelbekleder gisteren publiceerde, werkten nog door in de koers. Het fonds steeg 4,50 naar 96,50 gulden. Ook baggerbedrijf Boskalis was in deze categorie een sterke stijger. De koers ging vanochtend met 5,8 procent (2,10 gulden) omhoog naar 38,40 gulden.

Bij de hoofdfondsen was het Heineken in trek. Het bierfonds steeg 13 gulden (3,3 procent) naar 399,50 gulden. De Spaanse dochter van de brouwer, El Aguila, liet weten dat het vorig jaar uit de rode cijfers is gekomen. Beleggers rekenen er op dat Heineken volgende week met goede jaarcijfers naar buiten treedt. “Het gerucht gaat dat de brouwer ook weer een bonusaandeel op de rol heeft staan”, aldus een beurshandelaar. “Dat helpt natuurlijk ook een handje.” Andere toppers waren PolyGram en DSM. De dochteronderneming van Philips klom vier gulden op 106,30 gulden en DSM 6,20 op 210,50 gulden.

Nagenoeg alle grote fondsen boekten winst. “Ook Van Ommeren en Pakhoed hebben de weg naar boven weer gevonden”, aldus de handelaar. De fusiepartners, die de beurs maandag naar recordhoogten stuwden, stegen allebei een gulden. Gisteren moesten beide havenfondsen nog een stap terug doen.

Het aandeel Aegon viel uit de toon. De verzekeraar, die de afgelopen weken tot een recordkoers was geklommen van 251 gulden, noteerde voor het eerst in weken weer eens verlies. Winstnemingen zijn hier volgens een beurshandelaar de oorzaak van. De koers van Aegon daalde 5,20 (2,12 procent) naar 239,70 gulden was daarmee de grootste verliezer van het Damrak.

NEW YORK Wall Street heeft gisteren voor de vijfde achtereenvolgende keer het hoogterecord van het Dow Jones-gemiddelde verbeterd.

De winst op Wall Street kwam overtuigend tot stand. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 34,38 punten naar een slot van 8584,83 punten.

AZIË De belangrijkste effectenbeurzen in het Verre Oosten gaven een divers beeld te zien. De Nikkei-index in Tokio verloor 72,73 punten op 17.095,60, wat een verlies van 0,42 procent betekende. Het koersgemiddelde van Hongkong moest 0,65 procent inleveren. Daarentegen klom de belangrijkste beursgraadmeter van Seoul met 0,3 procent.

In Maleisië daalde de beursindex met 3,7 procent. Dat was het gevolg van een melding van financiële problemen bij een van de meest prominente banken. Deze bank, die vooral klanten heeft in de sector informatietechnologie, zei een kapitaalinjectie van ruim 500 miljoen gulden nodig te hebben.