Katholiek en protestant; Twee doden bij aanslag in N-Ierland

LONDEN, 4 MAART. Loyalistische terroristen hebben gisteravond twee vrienden gedood en twee anderen zwaar gewond bij een schietpartij in het Noord-Ierse dorpje Poyntzpass bij Newry.

De moordenaars droegen bivakmutsen over hun hoofd en drongen het café binnen van de katholieke Desmond Canavan, broer van een nationalistisch raadslid. Ze dwongen alle bezoekers van de Railway Bar op de grond te gaan liggen voordat ze begonnen te schieten. De protestantse Philip Allen en de katholieke Daimien Trainor, samen opgegroeid, allebei in de twintig, kregen een kogel in het achterhoofd.

De aanslag was vermoedelijk het werk van de Loyalist Volunteer Force die het Noord-Ierse vredesoverleg probeert te ontwrichten. De schietpartij roept herinneringen op aan de zwartste dagen van het Noord-Ierse conflict toen massamoorden in afgelegen cafés voor wijdverbreide paniek onder de katholieke bevolking zorgden. Kort voor het eerste staakt-het-vuren van het verboden Ierse Republikeinse Leger in 1994 vonden bij aanslagen op kroegen in Greysteel en Loughinisland nog elf katholieken de dood. Maar dergelijke blinde en ongerichte terreur leek tot het verleden te behoren.

Een aantal Noord-Ierse terreurorganisaties doet de laatste maanden verhevigde pogingen om het vredesoverleg te torpederen. Volgens planning van de regeringen in Groot-Brittannië en Ierland moeten de vredesbesprekingen binnen een maand tot een politieke regeling leiden. Zo'n overeenkomst zou op 7 mei in een referendum ter goedkeuring aan de bevolking van Ierland en Noord-Ierland worden voorgelegd. Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger, is tijdelijk van de besprekingen uitgesloten maar mag vanaf volgende week maandag weer meedoen als de IRA zich verder van geweld onthoudt. Tot zover onze correspondent. Onze redacteur Birgit Donker voegt hieraan toe: Voorzitter Jacques Santer van de Europese Commissie heeft gisteren in Belfast aangekondigd dat de Europese Unie nog eens honderd miljoen ecu (220 miljoen gulden) uittrekt voor het zogeheten Peace and Reconciliation Program voor Noord-Ierland. Het programma, dat in 1995 begon op initiatief van de Europese Unie, is er op gericht het vredesproces te ondersteunen door te investeren in de sociale en economische ontwikkeling van het land.

De Europese Unie financiert tienduizend projecten voor sociale integratie in achterstandswijken van Belfast en Londonderry, verbetering van de grensoverschrijdende (handels)betrekkingen tussen Noord en Zuid en het stimuleren van investeringen. In de afgelopen drie jaar stelde de Europese Unie al jaarlijks honderd miljoen ecu beschikbaar.

Het programma voor Noord-Ierland was een initiatief van de vorige voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors. Aanvankelijk waren de Ierse en de Britse regering terughoudend, omdat het merendeel van het geld rechtstreeks naar de projecten gaat en niet via de overheid. Maar gisteren concludeerde de Britse staatssecretaris voor Europese Zaken, Paul Murphy: “Als er vrede komt in Noord-Ierland, dan heeft de Europese Unie daarvan een enorm deel betaald.”