Ivanisevic weer uit balans tegen Siemerink

ROTTERDAM, 4 MAART. Met een flitsende krachttoer heeft Jan Siemerink gisteravond de wat saaie tweede dag van tennistoernooi van Rotterdam een zinderend slot bezorgd. In een hoogstaand duel, dat twee uur en een kwartier duurde, versloeg de 27-jarige Nederlander de Kroaat Goran Ivanisevic, 5-7, 7-6 (8-6) en 6-3.

Twee sets lang klampte Siemerink zich vast aan de gedachte dat hij zijn tegenstander dit jaar al twee keer had verslagen. Veel meer had de linkshandige service-volleyspecialist niet om zich aan vast te houden. Want in hun derde onderlinge duel op rij leek Ivanisevic gisteren in Ahoy' revanche te nemen voor de nederlagen in de eerste ronde van de Australian Open en het toernooi van Antwerpen.

Leunend op zijn formidabele service gaf de Kroaat Siemerink geen enkele kans. Hij won vrij eenvoudig de eerste set en ook in de tweede set liep alles op rolletjes voor de service-artiest uit Split. De 26-jarige Kroaat hield zijn explosieve temperament onder controle, vermaakte het publiek een paar keer met zijn voetbalkunsten, en bereikte met geolied tennis na één uur en 37 minuten in de tiebreak zijn eerste matchpoint. Op zijn service had hij in die tweede set slechts vijf punten verloren, dus wat kon hem gebeuren? Nog zo'n opslag als een laserstraal en hij was zeker van een plaats in de tweede ronde.

Ivanisevic serveerde de bal naar buiten met een snelheid van meer dan 180 kilometer per uur. Met een katachtige sprong dook Siemerink naar de bal. Van zijn racket zeilde de bal rakelings over het net en viel een halve meter achter de Kroaat precies op de lijn. “Dat was het keerpunt in de wedstrijd”, constateerde Siemerink later. “Ik raakte die bal maar half, een mazzeltje. Maar ik dwong het geluk af. Omdat ik hem net twee keer heb verslagen, voelde ik me sterk. Die mentale voorsprong geeft me misschien net dat beetje extra waardoor ik die bal op de lijn weet te frommelen.”

Niet bekend

In de derde set verdampte de rustige en zelfverzekerde houding bij Ivanisevic. De tweevoudig Wimbledon-finalist schold een lijnrechter de huid vol en verloor in de achtste game voor de eerste maal zijn service. Op 5-3 mocht Siemerink daarna de wedstrijd uitserveren. Maar zoals wel vaker, bleek het laatste punt het moeilijkste. Op het eerste matchpoint gleed Siemerink uit, op het tweede liet zijn volleerkunst hem in de steek. Na Ivanisevic nog twee kansen op een break gegund te hebben, benutte Siemerink met een sterke tweede service uiteindelijk het derde matchpoint.

“Tegen servicekanonnen als Ivanisevic en Krajicek krijg je maar één kans”, legde Siemerink na afloop uit. “Als je die kans weet te grijpen, moet je daarna vooral niet te veel willen. Je moet rustig je eigen spel blijven spelen en niet gehaast grote risico's nemen.” Zoals de 19-jarige Peter Wessels maandag deed toen hij de Australische nummer drie van de wereld Patrick Rafter bijna op de knieën kreeg. “Maar ik heb al honderd keer in zo'n situatie verkeerd, voor Peter was het waarschijnlijk de eerste keer”, nam Siemerink het op voor zijn onervaren collega.

Ivanisevic voerde na afloop zijn vaste ritueel op. Na nederlagen vervalt de grillige balkunstenaar vaak in een peilloze somberheid. In Melbourne weigerde hij in januari na zijn nederlaag tegen Siemerink een confrontatie met de media. In de catacomben van sportpaleis Ahoy' vervloekte de Kroaat zichzelf. “Jan heeft niet gewonnen, ik heb mezelf verslagen. Net als in Melbourne en Antwerpen kreeg ik de meeste kansen. Ik had te veel keuzes vandaag en ging nadenken over mijn spel. Ik ben op mijn best als ik op intuïtie speel.”

    • Arjen Ribbens