Huurmoordenaar valt voor baby

Grosse Pointe Blank. Regie: George Armitage. Met: John Cusack, Minnie Driver, Alan Arkin, Dan Aykroyd, Joan Cusack. Uitgebracht op huurvideo door Buena Vista Home Video.

Bijna alle Amerikaanse films van enig - commercieel of artistiek - belang komen tegenwoordig vroeger of later in de Nederlandse bioscoop terecht. Indien een recente Hollywoodproductie direct op video wordt uitgebracht, strekt dat in principe niet tot aanbeveling. Een merkwaardige uitzondering betreft de beslissing van Disney om Grosse Pointe Blank van George Armitage in Nederland alleen voor het kleine scherm te bestemmen; de film stond vorig jaar met een recette van 28 miljoen dollar op de 73ste plaats van de Noord-Amerikaanse top 100, kreeg uitstekende recensies en verwierf snel cultstatus, getuige de reacties op Internet.

Misschien is het probleem wel dat Grosse Pointe Blank in geen enkel vakje past. Je zou het een relatiekomedie over een huurmoordenaar kunnen noemen, maar ook een kruising tussen Peggy Sue Got Married en een Tarantino-film.

Martin Blank (John Cusack) keert tien jaar na zijn eindexamen terug naar het stadje Grosse Pointe in Michigan voor een reünie van de klas van 1986. Toevallig moet hij er dat weekeinde ook voor zijn werk zijn; na een korte carrière in het leger is Blank voor zichzelf begonnen en vormt een eenmanskantoortje dat op bestelling mensen uit de weg ruimt. Wie het beoogde slachtoffer in Grosse Pointe is, blijft geheim tot het laatste kwartier van de film. Intussen heeft Blank het maar moeilijk met de sociale aspecten van zijn beroep: wat moet je je voormalige studiegenoten over je huidige werkkring vertellen? En hoe zal zijn afgestompte gevoelsleven reageren op de hereniging met een tien jaar geleden abrupt in de steek gelaten grote liefde (Minnie Driver)? Mobiele telefonades van Blank naar zijn psychiater (Alan Arkin) in Los Angeles moeten uitkomst brengen, maar die worstelt weer met zijn beroepscode over geheimhouding van Blanks strafbare activiteiten.

Het aardige van Grosse Pointe Blank is dat zowel de psychische nood van de hoofdpersoon als de spectaculaire aspecten van zijn beroep tamelijk serieus worden genomen. De combinatie van een suf stadje en het cosmopolitische 'savoir faire' van de harde gangster werkt hilarisch, terwijl de actiescènes met bijna karikaturale flair in beeld gebracht worden. Er zijn niet veel Hollywoodfilms waarin heen en weer geschakeld wordt tussen bijvoorbeeld een met Chinese precisie gechoreografeerd kickboksgevecht en een in extreme close-ups gefilmde scène waarin de gangster verliefd wordt op een baby.

Regisseur Armitage, afkomstig uit de school van B-filmproducent Roger Corman, bewees al in Miami Blues (1990) goed uit de voeten te kunnen met psychologisch geraffineerd en hip actiewerk. Grosse Pointe Blank draagt ook de signatuur van hoofdrolspeler, coscenarist en coproducent Cusack, de jongensachtige acteur uit onder meer Woody Allens Everyone Says I Love You. Zijn zuster Joan speelt een telefoniste en de credits vermelden nog twee andere Cusacks in bijrolletjes. Misschien heeft ook die familieaangelegenheid bijgedragen aan de aanstekelijkheid van een erg aardige, kleine film.

    • Hans Beerekamp