Hüls en Degussa gaan samen verder

FRANKFURT, 4 MAART. De Duitse chemiebedrijven Degussa en Hüls gaan fuseren. Na het samengaan ontstaat een concern dat Degussa-Hüls gaat heten en goed is voor een jaaromzet van ruim 29 miljard gulden. Het conglomeraat Veba krijgt een meerderheidsbelang in de nieuwe onderneming.

Veba is volledig eigenaar van Hüls en kocht vorig jaar een belang van 36,4 procent in Degussa voor 2,9 miljard mark. De twee chemiebedrijven maakten in januari al bekend in onderhandeling te zijn over een fusie.

Hüls zal Degussa overnemen via een aandelenruil. In welke verhouding dat gebeurt hangt af van een nog uit te voeren waardering van de bedrijven. De nieuwe onderneming wordt opgenomen in de DAX-index van dertig toonaangevende fondsen op de effectenbeurs in Frankfurt. Degussa-topman Uwe-Ernst Bufe wordt de nieuwe president-directeur.

Degussa is actief op de terreinen chemie, farmacie (Daga) en edelmetalen. Het bedrijf telt 26.000 werknemers en boekte in het eind september afgelopen boekjaar een omzet van 15,3 miljard mark. Hüls heeft 28.600 mensen in dienst en een omzet van 11 miljard mark.

Hüls' moederconcern Veba behoort met een omzet van 80 miljard mark tot de grootste industriële ondernemingen in Duitsland. De overige activiteiten van het conglomeraat liggen in de sectoren energie, transport, handel, dienstverlening en telecommunicatie.

Op dat laatste gebied beëindigde het Britse concern Cable & Wireless en Veba een jaar geleden hun samenwerking. Het Britse belang van 45 procent in hun gezamenlijke onderneming Vebacom ging voor 2,2 miljard mark over naar Veba. In 1995 besloten de twee concerns hun krachten te bundelen. C&W kocht toen voor 1,9 miljard mark het belang van 45 procent in Vebacom, de telecomdochter van Veba. De twee concerns wilden zo een stevig aandeel krijgen op de Duitse telecommarkt als concurrent van Deutsche Telekom. Veba hield een belang van 10,4 procent in C&W.

De onderneming kreeg als eerste toestemming om in Duitsland een vast telefoonnet te gaan exploiteren, naast dat van Deutsche Telekom. (AFP, DPA)