Greenpeace: fout speelgoed in winkels

ROTTERDAM, 4 MAART. Het speelgoed met zacht PVC dat rond Sinterklaas en Kerstmis uit de winkels was gehaald, keert weer terug. Dat zegt milieubeweging Greenpeace die vorige maand een onderzoek uitvoerde bij 144 speelgoedwinkels en warenhuizen in Nederland. Greenpeace wil dat speelgoed met zacht PVC, dat niet wettelijk verboden is, niet meer te koop is voor kinderen tot drie jaar.

Om PVC-speelgoed zacht en buigzaam te maken worden weekmakers (ftalaten) toegevoegd. Die weekmakers bevatten volgens Greenpeace stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en mogelijk kankerverwekkend zijn.

De inspectie gezondheidsbescherming heeft in juli voorig jaar vastgesteld dat baby's die bijvoorbeeld op bijtringen van zacht PVC sabbelen soms onaanvaardbare hoeveelheden van die weekmakers binnen krijgen. Daarop vroeg staatssecretaris Terpstra (Volksgezondheid) de speelgoedbranche om vrijwillige maatregelen om de verkoop van speelgoed met weekmakers te voorkomen.

“Die reactie van de staatssectretaris was een beetje voorbarig”, zegt Maurits Bruggink, secretaris generaal van de organisatie van Europese speelgoedfabrikanten.

“Ten eerste zijn de weekmakers helemaal niet schadelijk. Daar bestaat geen enkel bewijs voor. PVC is al veertig jaar op de markt. Het zou ook zelfmoord zijn voor een speelgoedfabrikant om schadelijk speelgoed te maken. Ten tweede is het onduidelijk hoeveel van de weekmakers een kind binnenkrijgt als het met dat speelgoed bezig is. Het is een non-discussie die Greenpeace probeert nieuw leven in te blazen. Ze willen eigenlijk de PVC-industrie aanpakken, en gebruiken daarvoor een emotioneel gevoelig product als speelgoed.”

Het ministerie van Volksgezondheid kondigde vorig jaar aan dat er een Warenwetregeling komt die de hoeveelheid weekmakers in PVC aan banden moet leggen.

Het ministerie heeft intussen een 'consensus'-groep ingesteld met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen. Pas als dat overleg is afgerond, komt er een wetsvoorstel.

Greenpeace bezocht 144 winkels in Nederland. Bij 128 daarvan lag er speelgoed met PVC met weekmakers. Dat varieerde van gemiddeld één artikel bij de afdelingen van de Bijenkorf tot tien bij de Toys R Us.