Doema aanvaardt Russisch budget na druk regering

MOSKOU, 4 MAART. De Doema, het Russische parlement, heeft vanmorgen tijdens het vierde en afsluitende begrotingsdebat het staatsbudget voor 1998 goedgekeurd.

Na maanden van obstructie tegen het gevoerde krapgeldbeleid is de meerderheid van communisten en nationalisten in de Doema nu gezwicht voor de druk van president Jeltsin en zijn regering. De begroting is met 252 tegen 129 stemmen aangenomen. “Ik ben u diep dankbaar voor het nemen van een besluit dat het land nodig heeft', zei premier Viktor Tsjernomyrdin in het parlementsgebouw. De begroting van 1998 is samen met de hervorming van de belasting een van de hoekstenen voor de voortgaande markthervormingen in Rusland. De regering heeft nu de handen vrij om eventuele extra bezuinigingen door te voeren, indien de belastinginkomsten tegenvallen.