'Congres keurt deel geld IMF af'

WASHINGTON, 4 MAART. Het Amerikaanse Congres zal de toekenning van slechts een deel van de 18 miljard dollar aan fondsen voor het Internationale Monetaire Fonds goedkeuren die president Clinton heeft gevraagd, totdat het IMF daadwerkelijke hervormingen doorvoert. Dit bleek gisteren na een zitting van een Senaatscommissie die zich over de kwestie buigt. Die commissie kwam overeen slechts 3,5 miljard dollar vrij te maken die de regering-Clinton al had toegezegd voor een nieuw IMF-noodfonds.

De rest, 14,5 miljard dollar die aan Amerikaanse bijdrage nodig is om de financiële reserves van het IMF te versterken, moet volgens de commissievoorzitter Mitch McDonell wachten tot het Congres daadwerkelijke veranderingen constateert in de manier waarop het IMF werkt. Dat heeft McDonell gezegd tegen de Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin. Met name de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat is zeer kritisch over de wijze waarop de financiële crisis in Azië door het IMF te lijf is gegaan.

Rubin heeft samen met voorzitter Alan Greenspan geijverd voor de verhoging van de bijdrage, en stelde gisteren tegenover de Senaatscommissie dat IMF-directeur Michel Camdessus hard werkt aan het hervormen van zijn organisatie. Maar hij benadrukte dat, hoewel de VS 18 procent van de stemmen hebben in het IMF, er ook rekening moet worden gehouden met de wensen van de andere aangesloten landen. 182 landen zijn nu lid van het IMF.

Zowel Rubin als Greenspan waarschuwden dat het belangrijk was om het IMF nu niet de middelen te onthouden die het nodig heeft voor het bestrijden van interantionale financiële crises. “We kunnen het risico niet nemen dat er een majeure crisis uitbreekt terwijl het IMF de middelen niet heeft om te reageren,” zei Rubin. Naast kritiek op de werkwijze van het IMF, kampt de regering-Clinton ook met de anti-abortus-beweging. Die wil als Amerikaanse voorwaarde voor de IMF-bijdrage dat internationale organisaties zich voortaan terughoudend opstellen bij de financiering van bevolkingsbeperkende programma's. (AP)