Amerika dreigt MiloviEÉc met val van regering

WASHINGTON, 4 MAART. De Amerikaanse regering heeft de Joegoslavische president Slobodan MiloviEÉc voorgehouden dat zijn regering zal 'ineenstorten' als er geen eind komt aan het geweld in Kosovo.

De waarschuwing werd gisteren verwoord voor de speciale Amerikaanse gezant voor ex-Joegoslavië, Robert Gelbard. “President MiloviEÉc is zich er wel van bewust dat de VS geweld niet tolereren. Geweld wordt beantwoord met de meest ijzingwekkende consequenties die men zich kan voorstellen. Dat zal zonder enige twijfel het eind van zijn regering inhouden”, zei Gelbard.

“De economische situatie in Joegoslavië is afschuwelijk en wordt nog slechter”, zei Gelbard verder. “Onze keus is de herintegratie [van Joegoslavië] in de internationale gemeenschap. De andere keus is de weg naar het einde van zijn regering.”

In Kosovo, de Servische regio die door een grote Albanese meerderheid wordt bewoond, kwamen zaterdag vier Servische politiemannen om toen hun patrouille stuitte op een groep leden van het gewapende verzet, het Kosovar Bevrijdingsleger.

In een wraakactie omsingelden Servische politiemannen en soldaten tien dorpen en schoten willekeurig Albanese dorpelingen dood. De Servische autoriteiten meldden later zestien 'terroristen' te hebben gedood. Onder hen bevonden zich kinderen, zeker één zwangere vrouw en bejaarden. Gisteren bleek dat het aantal slachtoffers hoger moet zijn geweest. In het dorp Qirez werden 24 slachtoffers van het bloedbad begraven. Om de begrafenis te kunnen bijwonen ontweken dertigduizend Albanezen wegversperringen van de Servische politie.

In Qirez vertelde een zestienjarig meisje hoe zaterdag de Servische politie het huis van haar familie binnenstormde, de vrouwen dwong op de grond te gaan liggen en de mannen mishandelde en meenam. “Daarna hoorde ik eerst kreten en vervolgens schoten”, aldus het meisje. De mannen - haar vader, drie broers en zeven neven - zijn sindsdien spoorloos. (Reuters, AFP) Onze correspondent in Brussel voegt hieraan Toe: De Europese Unie oefent druk uit op president MiloviEÉc om de politieke autonomie van Kosovo die tot 1989 bestond, te herstellen. Komt er geen vreedzame oplossing voor de problemen, dan volgen “harde sancties”, zei Europees Commissaris Hans van den Broek gisteren. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, die vandaag als voorzitter van de EU een bezoek brengt aan Bosnië, wil zijn reis uitbreiden met een bezoek aan MiloviEÉc in Belgrado. Hij wil ook vertegenwoordigers van Albanezen uit Kosovo spreken.