Zware baan, weinig scholing

MAASTRICHT, 3 MAART. Werknemers met een fysiek of psychisch zware baan doen vaak te weinig moeite zich te laten bijscholen. Mensen die in belastende arbeidsomstandigheden werken lopen daardoor eerder het risico hun baan te verliezen. Dat constateert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht in het rapport Werkgelegenheid en scholing 1997 dat in opdracht van Sociale Zaken is gemaakt.

Als sectoren met zware fysieke belasting noemt het ROA vooral bouw, agrarische sector en in mindere mate industrie. Bouwvakkers, metaalarbeiders en procesoperators werken onder zware omstandigheden. Zij moeten zich volgens de onderzoekers omscholen voor minder zware functies als ze willen blijven werken.

Hoger opgeleiden kampen vaker met een psychische belasting bij hun baan, zoals tijdsdruk. Het gaat dan om werknemers in de civiele techniek, accountancy/belastingen en communicatie/journalistiek. Het ROA denkt dat omscholing bij deze groep mensen weinig zin heeft. Zij kunnen beter gaan bijscholen om zich te wapenen tegen de hoge werkdruk. (ANP)