Zeven jaar wegens doodsteken man om scheldpartij

DEN HAAG, 3 MAART. De 20-jarige Hakan E. is gisteren door de rechtbank in Den Haag conform de eis veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van de 22-jarige David Zegwaard vorig jaar augustus in Scheveningen. Bovendien moet hij ruim dertienduizend gulden betalen aan de familie van het slachtoffer voor onder meer de kosten van de begrafenis.

Hakan E. wilde op 8 augustus vorig jaar wraak nemen op een aantal Nederlandse jongeren die hem bij de Zeekant in Scheveningen hadden uitgescholden voor 'kankerturk'. Ook riepen ze hem toe dat “alle buitenlanders hoerenkinderen zijn”.

E. ontstak daarop in woede en belde een aantal vrienden om “enkele klappen” uit te delen. Het bleef echter niet bij slaan. Toen E. op een bankje David Zegwaard zag zitten, volgens hem degene die het hardst had gescholden, stak hij hem met een fileermes neer. Zegwaard overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Later bleek dat hij niets met de eerdere scheldpartij van doen had gehad.

Hakan E. zei dat hij het slachtoffer “uit angst” had gestoken, omdat hij “iets zag glinsteren”. Zegwaard bleek geen mes bij zich te hebbben. Volgens Hakan E. maakte het feit dat Zegwaard niets met de racistische opmerkingen van doen bleek te hebben gehad weinig uit. “Het slachtoffer was erbij en hoorde er dus bij”, zei hij tijdens de rechtszitting twee weken geleden.

De officier van justitie I. Breman sprak tijdens de zitting over “een zeer gruwelijke daad”. Ze eiste zeven jaar cel. De rechtbank gaf gisteren aan het begrijpelijk te vinden dat E. zich gekrenkt voelde door de opmerkingen, maar noemde het onbegrijpelijk dat hij vervolgens met “tomeloos geweld” reageerde. De rechter veroordeelde Hakan E. vervolgens conform de eis van de officier van justitie tot zeven jaar cel. Omdat uit psychiatrische rapporten is gebleken dat Hakan E. volledig toerekeningsvatbaar is, werd geen tbs opgelegd.