Washington zet Soeharto onder druk over IMF

JAKARTA, 3 MAART. De Amerikaanse president Clinton heeft zijn Indonesische ambtgenoot Soeharto laten weten dat alleen het grondig doorvoeren van de hervormingen, overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de economische crisis in Indonesië kan verhelpen.

Clintons speciale afgezant, voormalig vice-president Walter Mondale die gisteren aankwam in Jakarta, heeft Soeharto gezegd dat er geen “snelle oplossing” is voor de problemen waarmee Indonesië kampt. Na afloop noemde Mondale het ruim anderhalf uur durende onderhoud met de president “openhartig”.

Clinton heeft er de afgelopen weken twee keer in telefoongesprekken bij Soeharto op aangedrongen zijn plan te laten varen om de koers van de roepia door middel van een zogeheten currency board kunstmatig te stabiliseren op een hoog niveau. Afgelopen zondag herhaalde Soeharto echter tijdens een toespraak voor het vijfjaarlijkse Volkscongres, dat hij de mogelijkheid van zo'n vast wisselsysteem nog steeds onderzoekt. Mondale zei vanochtend: “Wij zijn van mening dat de ernstige problemen met de wisselkoers alleen kunnen worden opgelost door de onderliggende krachten aan te pakken die verantwoordelijk zijn voor de zwakke munt. Een alternatief is er niet.”

Vandaag zal het Volkscongres naar alle verwachting instemmen met de 'verantwoording' voor het gevoerde beleid in de afgelopen vijf jaar, die president Soeharto heeft afgelegd. Intussen gaan de studentenprotesten in verschillende steden tegen het financiële beleid van de regering door. Nadat gisteren studenten in Jakarta, Surabaya en Bandung opriepen tot economische en politieke hervormingen, demonstreerden vanochtend enige honderden studenten van het Nationaal Islamitisch Instituut in Yogyakarta bij de moskee op hun campus.

Drie vrouwen van een groep die zich 'de Stem van Bezorgde Moeders' noemt, moeten morgen voor de rechter verschijnen nadat zij vorige week werden gearresteerd tijdens een demonstratie in het centrum van Jakarta tegen de gestegen kosten van levensonderhoud.