Van Mierlo kapittelt collega Pronk over 'Soeharto-kliek'

DEN HAAG, 3 MAART. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) heeft zijn collega Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) een tik op de vingers gegeven wegens diens opmerkingen over “de Soeharto-kliek” in Indonesië die hij “voor geen cent vertrouwt”.

Van Mierlo heeft gisteren met Pronk gesproken over diens uitlatingen, die hij zondag deed op een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA te Nijmegen. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft Van Mierlo zijn collega duidelijk gemaakt dat hij met zijn opmerkingen in Nijmegen “niet namens het kabinet sprak en ook niet de opvattingen van het kabinet heeft weergegeven”.

In Nijmegen had Pronk onder meer gezegd dat Indonesië geen miljardensteun van het IMF mag krijgen zolang president Soeharto geen “keiharde toezeggingen” doet over de besteding. “Er moet zeker gesteld worden dat de voorgestelde hervormingen worden uitgevoerd. Soeharto heeft dat tot nu toe niet gedaan en ik heb ook geen reden om aan te nemen dat dat vanaf vandaag ineens anders is”, zei hij daar ook.

Van Mierlo heeft Pronk er gisteren aan herinnerd dat het Nederlandse kabinet zijn standpunt over IMF-hulp of bilaterale steun aan Indonesië nog niet heeft bepaald. Het kabinet staat overigens geheel achter de IMF-voorwaarden dat de Indonesische regering moet werken aan prijsstabilisatie, vooral voor eerste levensbehoeften, financiële reserves moet aanleggen, de economie meer moet liberaliseren en de corruptie moet aanpakken.

Het kabinet vindt ook dat er in Indonesië “geen geld in een bodemloze put mag worden gegooid”, aldus Van Mierlo's woordvoerder, “maar wèl moet er worden gedacht aan een van Pronks eigen uitgangspunten, namelijk dat politieke kritiek op buitenlandse regimes niet ten laste mag gaan van de armsten in de bevolking”. Desgevraagd zei de woordvoerder dat Van Mierlo zich vooral had gestoord aan de woorden waarin Pronk zijn kritiek had vervat.

Vorige week kregen de beide ministers het in een dubbelinterview in het blad Internationale Spectator al met elkaar aan de stok over de afbakening van hun competenties. Premier Kok benadrukte daarop afgelopen zondag dat Van Mierlo “en niemand anders” op Buitenlandse Zaken “de baas” is.