Swiss Re betaalt 300 mln; Zwitserse verzekeraar koopt NCM

AMSTERDAM, 3 MAART. De Zwitserse herverzekeringsgigant Swiss Re koopt een meerderheid van de aandelen van de Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM). Dit hebben de twee partijen gistermiddag bekendgemaakt.

De Zwitserse financiële instelling (ruim 7.000 medewerkers, 18,5 miljard gulden premie-inkomsten in 1996) is de op een na grootste herverzekeraar ter wereld.

Swiss Re bezit al decennia bijna 10 procent van de aandelen en is een van de verzekeraars waar de NCM haar eigen verzekeringsrisico's weer onderbrengt. Swiss Re betaalt nu ongeveer 300 miljoen gulden om een meerderheid te krijgen.

Bij de NCM werken ongeveer 1.100 mensen die in 1996, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn gemaakt, voor een bedrag van 200 miljard gulden transacties verzekerden tegen commerciële en politieke risico's van wanbetaling. De aandelen van de NCM zijn in handen van 18 voornamelijk Nederlandse financiële instellingen. De twee grootste aandeelhouders, ABN Amro en ING, zullen het grootste deel van hun aandelenpakket aan Swiss Re verkopen.

De Nederlandse overheid, die de politieke risico's van niet-betalende landen bij NCM-verzekeringen op zich neemt, moet zich apart over de overname uitspreken, aldus de NCM. Dit oordeel wordt op korte termijn verwacht.

De overname door Swiss Re moet NCM na het vertrek van topman H. Groen drie jaar geleden en de komst van een nieuwe directie onder leiding van M. Hulshoff en een ingrijpende reorganisatie in rustiger vaarwater brengen. Volgens de NCM maakt de nieuwe aandeelhoudersstructuur het mogelijk verder internationaal te groeien. De verzekeraar heeft de afgelopen maanden kantoren geopend in Milaan, Düsseldorf, Parijs en Dublin.

Voor de werkgelegenheid heeft de komst van de grootaandeelhouder geen gevolgen, aldus de NCM. De huidige directie van de NCM blijft in functie.

De NCM werd de afgelopen jaren steeds duidelijker geconfronteerd met verminderde belangstelling van haar aandeelhouders om verdere expansie te financieren. Er kwam tevens grotere concurrentie op de markt voor kredietverzekering. In deze periode heeft de Europese markt voor herverzekering, die traditioneel door nationale partijen werd verzorgd, een internationaal karakter gekregen, inclusief grensoverschrijdende overnames.

De NCM verwacht dat Swiss Re, die het superieure financiële rapportcijfer tripla A heeft, haar klanten “de sterkst mogelijke financiële ruggesteun” kan geven voor de risico's die exporteurs verzekeren.