Shell wil financieel bedrijf oprichten

ROTTERDAM, 3 MAART. De Koninklijke/Shell Groep onderzoekt mogelijkheden om een eigen finciële servicedienst, genaamd Shell Capital, op te richten. Als het doorgaat wordt John Wilder, werkzaam op de financiële afdeling van de groep in Londen, president-directeur.

De groepsdirectie van Shell moet het plan nog goedkeuren, maar volgens de financiële directeur van het Nederlands Britse olieconcern Steve Hodge bestaat er al steun voor het idee. Verwacht wordt dat de Shell Groep meer dan 100 miljoen pond sterling (336 miljoen gulden) aan het project gaat besteden, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens een woordvoerder van Shell zal het bedrijf binnen en buiten de groep werkzaam zijn, maar steeds op het gebied van Shell's kerntaken. “Het gaat om de terreinen waar wij met onze ervaring mogelijk goedkoper financiële diensten kunnen verlenen omdat we beter het te verwachten rendement van investeringsplannen kunnen inschatten.”

,Het concept om een serieuze poging te doen voor het opzetten van een levensvatbare financiële business heeft steun'', zegt directeur Hodge. Hij verwacht dat het binnen drie jaar duidelijk zal zijn of zo'n financiële dienstverlening toegespitst op de olie-, gas en petrochemische sectoren en de nieuwe activiteit van Shell in de elektriciteitsproductie haalbaar is.

Shell zal zich met de service van Shell Capital niet in bancaire activiteiten begeven. Ook voorziet Hodge niet dat dit bedrijf in omvang de financiële dienstverlening van andere grote industriële conglomeraten zoals General Electric Capital in de Verenigde Staten zal evenaren.

Een beter voorbeeld is volgens Hodge de financiële service die het Amerikaanse bedrijf Enron verleent, dat ook in West-Europa en in Nederland actief is. Enron handelt in energiecontracten (gas, olie en elektriciteit), heeft in diverse landen pijpleidingen en elektriciteitscentrales geheel of gedeeltelijk in eigendom en in exploitatie. Waar het gaat om de bouw van nieuwe centrales of andere installaties en de verkoop van energie levert Enron daar ook vaak de financiering bij.

Shell Capital moet volgens Hodge uitdrukkelijk een bedrijf behorend tot het olieconcern worden.