Sarcofaag ontdekt

ROTTERDAM, 3 MAART. Tsjechische archeologen hebben bij Abu Sir, ten zuiden van Kairo, een complete, stenen sarcofaag uit de zesde eeuw voor Christus ontdekt. In de twintig ton wegende sarcofaag, die 28 meter onder de grond lag, rust in een houten kist de mummie van priester Iuf Aa, 'hoofd van het koninklijke hof'. Hij leefde tijdens de 26ste dynastie (666-524 v. Chr.). Zijn gezicht was toegedekt met bladgoud, zijn lichaam met groene kralen.

De archeologische dienst van Egypte bejubelde de vondst het afgelopen weekeinde. Het komt niet vaak voor dat graven ongeschonden worden teruggevonden. Meestal zijn ze ten prooi gevallen aan roof. De meeste sarcofagen, nu wereldwijd tentoongesteld in musea, vertonen dan ook gaten in de deksels.

“Het graf is al een paar jaar geleden ontdekt”, zegt R. van Walsem, universitair docent Egyptologie van de Rijksuniversiteit Leiden, “maar men kon er niet bijkomen. Het blijft zonder meer een belangrijke vondst, en het is een prachtige sarcofaag, maar beslist niet de ontdekking van de eeuw, na die van Toetankamon in 1922, zoals men ons wil doen geloven.” Enkele tientallen jaren geleden werden twee sarcofagen van hetzelfde type uit dezelfde tijd bij Sakkara ongeschonden opgegraven. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft er ook twee uit deze late periode, sinds de vorige eeuw al in bezit van het museum. “Ik denk dat de recente, Egyptische publiciteit bedoeld is om de toeristenindustrie wat op gang te brengen”, aldus Van Walsem. Inmiddels is de sarcofaag overgebracht naar een laboratorium, waar onder meer onderzoek zal worden gedaan naar leeftijd en doodsoorzaak van de priester.