Rel om memoires Britse gouverneur van Hongkong

ROTTERDAM, 3 MAART. Een aantal bekende Britse auteurs dreigt hun contract met HarperCollins op te zeggen, omdat deze uitgeverij weigert de memoires van Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong, uit te geven.

Mediamagnaat Rupert Murdoch, tot wiens concern HarperCollins behoort, zou zelf opdracht hebben gegeven om het contract met Patten te beëindigen omdat hij van mening is dat Pattens kritische opmerkingen over het bewind in Peking zijn zakenbelangen in China schaden. Patten, die zijn boek nu bij MacMillan uitbrengt, heeft inmiddels een rechtszaak tegen HarperCollins aangespannen wegens contractbreuk.

Timothy Garton Ash, wiens boek over de Oost-Duitse geheime dienst Stasi bij HarperCollins uitkwam, eist dat de topman van de uitgeverij in het Verenigd Koninkrijk, Eddie Bell, opstapt. “Dat is het minste wat nodig is om serieuze schrijvers ertoe te bewegen bij HarperCollins te blijven”, aldus Garton Ash in een artikel in de Observer. Ash prees de beslissing van Stuart Proffitt, de editor bij HarperCollins die het boek van Patten begeleidde, om uit protest ontslag te nemen als “een stellingname tegen de appeasement van dictatoren”. Doris Lessing verklaarde tegenover de Guardian dat zij “ongelooflijk boos” over de affaire is. “De houding van Rupert Murdoch is heel erg onprofessioneel.”

News Corporation, het concern van Murdoch, heeft in een verklaring ontkend dat de mediamagnaat persoonlijk heeft ingegrepen. Wel gaf het concern toe dat Murdoch onmiddellijk zijn twijfels over het project had, toen hij daarvan op de hoogte werd gesteld. HarperCollins zou het boek hebben afgewezen omdat “de eerste zes hoofdstukken niet aan de verwachtingen voldeden”.

Een aantal auteurs die bij HarperCollins publiceert, heeft het voor Murdoch opgenomen. Zo verklaarde Michael Dobbs, die in zijn boek 'The Buddha of Brewer Street' kritiek levert op de Chinese annexatie van Tibet, dat “er geen enkele druk” op hem werd uitgeoefend om passages te veranderen. Critici hechten echter weinig waarde aan die argumenten omdat de kritiek van een schrijver die geen hoog politiek ambt heeft bekleed, in Peking veel minder hard aan zou komen dan van Patten. (AP)