Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Recordwinst voor luxaflexproducent Hunter Douglas

ROTTERDAM, 3 MAART. Raam- en gevelbekleder Hunter Douglas zag vorig jaar de netto winst met 22,8 procent toenemen tot een recordhoogte van 194,3 miljoen gulden.

De omzet van Hunter Douglas, vooral bekend door zijn Luxaflex-producten, ging met 17,5 procent omhoog tot 2,63 miljard.

Vooral in Noord-Amerika, Azië en Latijns-Amerika groeide de omzet sterk.

De hogere dollarkoers en lagere rentelasten beïnvloedden de resultaten gunstig.

Met een krachtige ontwikkeling van de activiteiten in Noord-Amerika, een hogere omzet en winst in Europa, groei in Latijns-Amerika en Australië en een uiteindelijk weer opverende groei in Azië blijft Hunter Douglas optimistisch voor 1998 en latere jaren.

De raambekleding- en bouwproductenactiviteiten toonden in alle geografische gebieden waar het bedrijf werkt betere resultaten ook al was hier en daar qua omzet sprake van enige stagnatie.

Hunter Douglas haalde afgelopen jaar al 44 procent van zijn omzet in Noord-Amerika. Het jaar ervoor was dat nog maar 39 pct. In Noord-Amerika overtroffen omzet en winst de recordniveaus van '96. Het marktaandeel in de raambekleding werd verder vergroot. Ook in Canada was sprake van recorduitkomsten.

De omzet in Europa was stabiel maar de winst was hoger. Het omzetaandeel van Europa, Midden Oosten en Afrika liep terug van 42 tot 37 procent.

Het bedrijf stroomlijnde een aantal in Nederland gevestigde centrale productie-activiteiten in business units. Nedal het aluminium-extrusiebedrijf, zette de uitstekende prestaties door en boekte een hogere winst en omzet.

In Australië daalde de omzet maar Hunter Douglas behaalde er dankzij kostenreducties toch een scherp hogere winst. In Azië behaalde Hunter Douglas een hogere omzet en winst. In China, waar 40 procent van Aziatische omzet vandaan komt, verwacht het concern een sterke groei.

De Latijns-Amerikaanse onderdelen behaalden een buitengewoon sterke omzetgroei en verbeterden de winst ten opzichte van het recordjaar 1996.

De stijging van de concernomzet bestaat voor 5,9 procent uit volumestijging, voor 9,1 procent uit wisselkoersveranderingen en voor 2,5 procent uit acquisities.

De nettowinst per aandeel steeg, gecorrigeerd voor stockdividenden en aandelensplitsing, van 4,40 naar 5,37 gulden. Het bedrijfsresultaat ging met 16,3 procent omhoog van 292 miljoen tot 339,6 miljoen.

Hunter Douglas stelt een dividend voor van 1,50 gulden, vergeleken met 1,25 gulden over '96, gecorrigeerd voor de aandelensplitsing. Het voorstel weerspiegelt volgens de onderneming de aanhoudend goede resultaten en de optimistische vooruitzichten voor '98 en daarna.