Radicale moslims in Iran belagen linkse studenten

TEHERAN, 3 MAART. Bij gevechten tussen links georiënteerde en moslim-fundamentalistische studenten op de campus van de Universiteit van Teheran zijn gisteren ten minste vier gewonden gevallen. De Iraanse oproerpolitie, die massaal aanwezig was in de studentenwijk van de hoofdstad, heeft twintig arrestaties verricht.

Leden van fundamentalistische groeperingen bonden de strijd aan met zo'n 3.000 studenten die gehoor hadden gegeven aan een oproep tot betogen van een radicaal-linkse organisatie.

De studenten protesteerden tegen de afwijzing van een aantal kandidaten die namens de linkse groepering in kwestie wilden meedoen aan tussentijdse verkiezingen voor het parlement. De betogers hebben de autoriteiten laten weten dat zij hun protest de komende dagen zullen voortzetten “als zij niet terugkomen op hun beslissing” om de kandidatuur van een aantal persoonlijkheden van de radicale linkerzijde, die president Mohammad Khatami gunstig gezind zijn, te weigeren.

De demonstratie, waarvoor een vergunning was verleend door het ministerie van Binnenlandse Zaken, was georganiseerd door de grootste studentenorganisatie in Teheran, die politieke banden onderhoudt met radicaal links. De betogers voerden portretten mee van ayatollah Khomeiny, de grondlegger van de islamitische republiek, van diens opvolger ayatollah Ali Khamenei en van president Mohammad Khatami, die bekend staat als liberaal. Zij scandeerden leuzen als: “Khatami, we steunen je, je hebt nog te weinig gezag” en “weg met de Amerikaanse islam, weg met de islam van de Talibaan”. De extreem-fundamentalische Talibaan zijn aan de macht in het buurland Afghanistan.

Met hun leuzen beschuldigden de betogers de Raad van Hoeders van de Grondwet, een orgaan waar conservatieven op dit moment de overhand hebben en dat is belast met de weging van kandidaten voor het parlement, dat deze “revolutionaire kandidaten” de toegang tot de volksvertegenwoordiging ontzegt. Zij laakten de “voorselectie” van kandidaten en riepen dat de “monopolisten” binnen het islamitische bewind “coöptatie prefereren boven vrije verkiezingen”. (AFP)