Ook halvering overheid; China gaat banksector aanpakken

PEKING, 3 MAART. De Chinese regering heeft gisteren ver gaande hervormingen aangekondigd van de financiële sector en een halvering van de overheidsbureaucratie. De aankondiging komt vlak voor het begin van het Volkscongres dat vrijwel zeker hervormer Zhu Rongji als premier zal kiezen.

Al eerder waren hervormingen in de financiële sector aangekondigd, waaronder verbetering van het toezicht door de centrale bank. De regering in Peking maakt nu 32,6 miljard dollar vrij voor een injectie van de noodlijdende staatsbanken. Het is de meest ver gaande maatregel uit het pakket. Het geld komt uit een speciale obligatielening die het ministerie van Financiën later dit jaar zal uitgeven. Afgelopen week werd de maatregel al goedgekeurd door een commissie van het Volkscongres.

Een stabilisatieplan voor de Chinese banken, die volgens de Wereldbank een “negatief” vermogen hebben, was al weken verwacht. Het uitgetrokken bedrag is veel groter dan gedacht, waaruit valt op te maken dat China het probleem serieus wil aanpakken. Veel banken gaan gebukt onder 'slechte' leningen aan verlieslijdende staatsbedrijven.

De Chinese leiders hebben voorts het meest ver gaande plan in decennia gepresenteerd voor een afslanking van de overheidsbureaucratie. Volgens betrokken functionarissen grijpt het plan veel dieper in dan zij eerder hadden verwacht. Het gaat om een halvering van het aantal van acht miljoen mensen in het partijapparaat en op de overheidsdepartementen op alle niveaus. Het aantal ministeries zal worden teruggebracht van de huidige 41 naar minstens 10, aldus betrouwbare bronnen. “Vroeger vond de herstructurering plaats in een tijd van uitbreiding, nu gebeurt het in een tijd van afslanking”, aldus een Chinese econoom.

Zowel de maatregelen in de staatsbanksector als die in het overheidsapparaat worden gezien als belangrijke verdere stappen naar een markteconomie. Chinese media maakten gisteren gewag van de noodzaak de sector van investeringsbanken te ontwikkelen, gezien de noodzakelijke herstructurering van de honderdduizenden noodlijdende staatsbedrijven. China heeft nu geen echte 'investmentbanks'. Een aantal door de overheid geleide commerciële banken is onlangs joint ventures aangegaan met buitenlandse banken om op dit terrein actief te worden. (AP)