Olivetti schuift Olsy naar Wang

ROME, 3 MAART. Het Italiaanse bedrijf Olivetti heeft zijn dochter Olsy, voor computernetwerken en -informaticadiensten, verkocht aan het Amerikaanse Wang. Olivetti neemt een belang van 18,6 procent in Wang. Met het akkoord is ongeveer 840 miljoen gulden gemoeid.

Door de samenvoeging van de twee bedrijven ontstaat 's werelds vierde groep voor IT-technologie. Deze zal opereren onder de naam Wang Global, met een omzet van ongeveer 3,6 miljard gulden en 30.000 werknemers.

Het akkoord is de derde stap in een ingrijpende herstructureringsproces van Olivetti. Een paar jaar geleden dreigde het bedrijf te bezwijken onder de schulden van de sector personal computers. Besloten werd de meeste kaarten te zetten op telecommunicatie.

Sindsdien zijn de personal computers verkocht aan Piedmont International van de Britse financier Gottesman en heeft Olivetti een strategisch samenwerkingsakkoord gesloten met de Duitse Mannesman-groep voor zowel draadloze als vaste telefonie.

De managing director van Olivetti, Roberto Colaninno, zei op een persconferentie gisteren dat op korte termijn nieuws valt te verwachten over Lexicon, Olivetti's dochter voor kantoorapparatuur. Hij wilde niet ingaan op speculaties dat Lexicon wordt verkocht aan het Amerikaanse Xerox.

Olivetti wordt nu de grootste aandeelhouder van Wang, voor Microsoft, dat acht procent heeft.

Naast de aandelen betaalt Wang aan Olivetti 123 miljard lire, ongeveer 145 miljoen gulden. Als bepaalde groeiverwachtingen worden gehaald, komt daar over twee jaar nog eens 100 miljard lire bij. Olsy was goed voor ongeveer 60 procent van de omzet van Olivetti, maar had volgens Colaninno geen eigen toekomst.

Wang hoopt met het akkoord zijn positie in Europa en Azië te versterken.

    • Marc Leijendekker