Mac Euro-standaard

Roel Janssen publiceert een lijstje van de prijzen van de Big Mac om de koopkrachtpariteit te illustreren. Van Europese munten is naar aanleiding van de wisselkoers ten opzichte van de dollar te zeggen of ze onder- of overgewaardeerd zijn (26 februari).

Feit is echter dat in Amerika, net als in de Verenigde Staten van Europa, ook niet in iedere staat, en zelfs niet in iedere stad binnen een staat, de Big Mac dezelfde prijs heeft. De duurste stad waar ik ooit een Big Mac heb gegeten was Aspen (Colorado), wel met uitzicht op de skipiste. Een Big Mac in New York City (zelfs in Downtown Manhattan) is een stuk goedkoper. Buiten de grote stadscentra is het nog goedkoper. Overal wordt uiteraard gewoon in dollars betaald.

Jammer, maar de prijs van de Big Mac zegt echt helemaal niets over de relatieve onder- of overwaardering van enige wisselkoers. Marketingoverwegingen en de in het artikel genoemde 'omstandigheden ter plaatse' (btw, huurprijs, personeelskosten, etc.) zijn wel een zeer belangrijke factor.

Uit welk economisch onderzoek dan blijkt dat de Big Mac-standaard een behoorlijke aanwijzing is voor de richting waarin wisselkoersen zullen bewegen is mij een raadsel.

    • Kees Schouten