Jeugd bekroont boek van Carry Slee over pesten

AMSTERDAM, 3 MAART. Een jury van bijna 3600 twaalf- tot zestienjarigen heeft het boek Spijt! van Carry Slee (48) gistermiddag bekroond met de - pas ingestelde - Prijs van de Jonge Jury. In het vorig jaar door Van Holkema & Warendorf uitgegeven Spijt! wordt ene Jochem, leerling van de tweede klas van de middelbare school, zo ongelofelijk door zijn jaargenoten getreiterd dat hij uiteindelijk in een meer belandt en verdrinkt.

Pas daarna krijgen de pestkoppen Spijt! van hun treitercampagnes. Het boek kwam vooral bij dertien- en veertienjarigen op de eerste plaats. De kinderen deden via school en bibliotheken aan de jurering mee of haalden zelf een formulier in de boekhandel.

Andere boeken die veelvuldig door kinderen werden geprezen waren De Amulet van Simone van der Vlugt (over de heksenjacht in 1630), Kortsluiting van Lieneke Dijkzeul (over een pleegkind), Maanmeisje van Kjersti Scheen (over anorexia) en Saartje Tadema van Thea Beckman (over een weeskind als dienstmeisje in 1712). Aan de Prijs van de Jonge Jury is geen geld verbonden. De winnares moet het doen met de eer en een trofee. De onderscheiding is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) en een aantal andere organisaties. (ANP)